(POGOVOR) Najvišji odbojkar v državi se ne boji Mariborčanov: "Vsaka tekma je boj na nož"

Zmago Gomzi
05.02.2021 08:01
Sašo Štalekar bo pomemben adut odbojkarjev Calcita Kamnik v jutrišnjem derbiju državnega prvenstva proti Merkurju Maribor
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odbojkarsko pot je 24-letnik začel v domači Mislinji, kjer so mu po osvojitvi srebra na EP 2019 pripravili tudi sprejem.
Nejc Strojnik

Če so bili v zadnjih letih ekipi ACH Volleyja, 17-kratnim državnim prvakom, največji tekmeci odbojkarji Calcita Kamnik, se je v tej sezoni boj za naslov prvaka razširil na tri ekipe - kot kandidat se je pojavil še Merkur Maribor, ki ima v svojih vitrinah dva pokala državnih prvakov iz let 1992 in 1993. "To je dobro za slovensko odbojko. Nekateri klubi so okrepitve poiskali v tujih odbojkarjih, nekateri pa v slovenskih reprezentantih, ki so igrali v tujini. Zaradi tega je kakovost slovenske klubske odbojke v vzponu in tekme so bolj zanimive, žal pa zaradi pandemije brez gledalcev, ki so prikrajšani za vrhunske predstave," pravi odbojkar Calcita Kamnik in slovenski reprezentant, kar 214 centimetrov visoki 24-letni srednji bloker Sašo Štalekar.

Uspešno leto čez mejo

Najvišji slovenski odbojkar, rojen na Koroškem, od koder so prihajali in še prihajajo vrhunski odbojkarji, je najprej deset let treniral rokomet, nato se je ogrel za odbojko in postal član OK Mislinja, k Calcitu pa je pristopil z 19 leti, ko je šel na študij v Ljubljano. "Za kamniški klub sem igral štiri sezone, z njim osvojil dve pokalni lovoriki, žal pa ne naslova državnega prvaka, vselej je bil v finalu boljši ACH. Predlani sem dobil ugodno ponudbo avstrijskega kluba Hypo Tirol Innsbruck in odločil sem se za selitev. Klub je imel visoke cilje, igrali smo v nemški bundesligi in verjel sem, da lahko igralsko napredujem. Z njim sem podpisal dveletno pogodbo, toda lani je klub šel v stečaj. Razmišljal sem, kako naprej, po pogovorih z vodstvom Calcita pa se mi ni bilo težko odločiti, lani poleti sem se vrnil v Kamnik," je nosilec srebrne kolajne z evropskega prvenstva leta 2019 pojasnil razloge, zakaj je zapustil avstrijski klub, za katerega sta pred leti igrala tudi reprezentanta Davor Čebron in Gregor Ropret. "Prva sezona v tujini je bila najboljša na moji dozdajšnji poti. Ekipa je bila sestavljena iz kakovostnih igralcev, dobro smo se razumeli in tudi dobro igrali, dobival sem veliko priložnosti za igro. Nemško prvenstvo smo končali kot četrti, najboljše predstave pa sem pokazal proti najboljšima nemškima kluboma, Berlinu in Friedrichshafnu," je razložil Štalekar.

Sašo Štalekar upa, da bosta z Mitjo Gasparinijem uspešna v bloku proti izvrstnemu Ahmedu Ikhbayriju.
Sašo Bizjak

Tekma reprezentantov

Lani sta k Calcitu pristopila še dva slovenska reprezentanta, Mitja Gasparini in Jan Klobučar, klub je sestavil kakovostno igralsko zasedbo, ki naj bi končno s prestola sklatila ACH. A je tudi slednji posegel po kakovostnih okrepitvah, podobno velja še za Maribor. "Dosedanji potek prvenstva potrjuje napovedi, da bodo o naslovu odločali trije klubi, med katerimi po kakovosti ni bistvenih razlik, kar povečuje zanimivost prvenstva. Vsaka tekma, ki jo igramo proti ACH ali Merkurju, je boj na nož, temu ustrezni so tudi rezultati," pojasni Štalekar, ki je z mislimi že na jutrišnji tekmi 19. kroga, v kateri se bodo v dvorani Tabor ob 20.30 udarili z Mariborom.

Kamniški odbojkarji so bili v dveh tekmah letošnjega prvenstva dvakrat s 3:2 boljši od mariborskih. "Tesna rezultata kažeta na izenačenost ekip, tako da je v tokratni tekmi rezultat negotov. Ekipi imata dobre in tudi slabe strani, igro Mariborčanov dobro poznamo, oni dobro poznajo našo, tako da bodo o zmagi odločale malenkosti. To bo tekma reprezentantov, za našo ekipo ob meni igrata še Gasparini in Klobučar, v mariborski Alen Šket, Rok Možič in Uroš Planinšič. Mariborčani imajo odlične sprejemalce in korektorje. Če bomo zaustavili napade omenjene trojke in tudi Ahmeda Ikhbayrija, ob tem pa dobro izvajali začetne udarce in sprejemali, bo pot do pozitivnega rezultata na široko odprta," je prepričan naš sogovornik.

Boj za prvo ali drugo mesto

​Jutrišnja tekma bi lahko že razjasnila položaj pri vrhu lestvice; zmaga bi Mariborčanom v prvem delu prvenstva zagotovila najmanj drugo mesto in celo juriš na prvo, saj jih čaka še tekma z ACH, v podobnem položaju so tudi Kamničani. "Računica je jasna, zato nam ne preostane nič drugega, kot da iz dvorane Tabor odnesemo tri točke. Tudi dve bi bili dobrodošli, toda v Maribor prihajamo po poln izkupiček točk. Na tekmo se zavzeto pripravljamo, upam, da bomo zadovoljni odpotovali na Gorenjsko," je pogovor sklenil Sašo Štalekar.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta