Plezalci so spet v akciji. Bo to še ena Janjina sezona?

Nejc Strojnik
08.04.2022 06:00

V Meringenu v Švici se začne letošnja sezona svetovnega pokala za športne plezalce in plezalke

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janja Garnbret že nekaj let velja za najmočnejše slovensko orožje.
Urban Urbanc

Po (pre)dolgem zatišju, sploh zaradi vseh uspehov, s katerimi so razvajali v preteklem letu, se danes na veliko sceno vračajo športni plezalci in plezalke. Prva postaja svetovnega pokala bo zdaj že tradicionalno v Švici, vrhunec sezone pa bo gotovo predstavljalo evropsko prvenstvo v Münchnu, za slovenske navijače tudi domača tekma svetovnega pokala, ki jo bo namesto Kranja gostil Koper. Prvi mednarodni test, ki bo že nakazal, kakšna so razmerja moči in če bo tudi letos Janja Garnbret tako suverena, bo tako na sporedu že ta konec tedna. Najboljši na svetu se bodo v švicarskem Meiringenu preizkusili v balvanskem plezanju. Dogajanje se s kvalifikacijami začne danes, v soboto se bodo za kolajne borile ženske, v nedeljo še moški. Na uvodno tekmo letošnjega svetovnega pokala je selektor Gorazd Hren povabil 13 plezalcev in plezalk.

Prva favoritinja bo aktualna olimpijska zmagovalka Janja Garnbret, ki je v Meiringenu dvakrat že slavila, z morebitno odlično predstavo in novim zlatom pa bi lahko skupno število najvišjih stopničk v svetovnem pokalu povišala na 32. Cilji, pravi, so tudi letos postavljeni visoko, težav z motivacijo nima. Dejala je, da mora samo še uživati, in spomnila, da na evropskem prvenstvu v posamičnih disciplinah še ni osvojila zlate kolajne. "To ostaja izziv in upam, da ga bom letos dosegla. Tudi Pariz ni tako daleč, kot je videti. Predstavlja mi največji cilj v prihodnjih dveh letih. Želim biti stoodstotno pripravljena kot še nikoli in z motivacijo na najvišji ravni," pravi Korošica, ki je lani z zmago v Tokiu poskrbela za mnoge nepozabne trenutke. Glede na predstave na državnem prvenstvu v balvanskem plezanju, ki ga je prejšnji konec tedna gostil Log-Dragomer, bi lahko v Švici do dobre uvrstitve prišel tudi Jernej Kruder. Vse odgovore bo dal že ta konec tedna, letošnja sezona svetovnega pokala pa bo ponudila 13 tekem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta