Đokovića (še) ne bodo izgnali

Borut Planinšič Borut Planinšič
10.01.2022 12:25

Zadnje vesti iz Melbourna: avstralski minister bo odločil, kaj storiti s teniškim asom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Protestniki so v Melbournu že slavili zmago Novaka Đokovića, a sledil je zasuk.

Reuters

Drama v Melbournu iz ure v uro dobiva nove zasuke. Še zgodaj zjutraj po našem času - pozen večer je zdaj že v Avstraliji - je kazalo, da je Novak Đoković zmagal v boju za pravico vstopa v državo in nastopa na odprtem prvenstvu Avstralije, ki se začne prihodnji ponedeljek. Zvezni sodnik Anthony Kelly je takrat odredil, da je Srba treba izpustiti iz pripora in mu povrniti sodne stroške. Pri tem ni razsojal o zdravniških potrdilih, s katerimi Đoković dokazuje, zakaj se ne more oziroma ne sme cepiti proti covidu, ali o njegovi pravici, da necepljen vstopi v državo. Kelly je vladno odločitev, da Đokoviću ukinejo vizum in ga pošljejo v center za migrante, razveljavil, ker mu naj ne bi dali dovolj časa, da se odzove na ukrep. Le dobro uro naj bi imel za iskanje pravne pomoči.

Toda po avstralski zakonodaji ima v tem primeru zadnjo besedo minister za imigracije Alex Hawke. Zato so kmalu sledili namigi, da bodo Đokovića znova prijeli in ga po hitrem postopku izgnali iz dežele tam spodaj. Vendar se Hawke po zadnjih vesteh za to (še) ni odločil. Đoković bo tako morda kmalu smel na prostost, a to še ne pomeni, da je konec drame, ki traja že od minule srede. Ministru zakoni dajejo moč, da lahko izgon odredi v vsakem trenutku. In če ga bo, bi Đokoviću še za tri leta prepovedali vrnitev v Avstralijo.

Medtem navijači prvega tenisača sveta v Melbournu protestirajo na več koncih. Ko so naskočili črni mercedes, ki je pripeljal iz zgradbe, kjer je bil Đoković s svojo odvetniško ekipo, jih je policija razgnala s solzivcem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta