(FOTO) Primož Roglič: Lahko se peljem z najboljšimi, kar je super

Uroš Gramc Uroš Gramc
31.08.2020 06:00

Uvodni etapi največje kolesarske dirke na svetu, po Franciji, sta na Azurni obali terjali velik davek, a na srečo ne med Slovenci. Zmagi Kristoffu in Alaphilippu, slednjemu še rumena majica

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Monte Carlo, Nica, St. Tropez, sliši se sanjsko za poletne počitnice ob Sredozemskem morju, toda kolesarji na 107. dirki po Franciji, ki bodo danes, tretji dan najprestižnejše kolesarske preizkušnje, zapuščali Azurno obalo, so videti, kot da odhajajo z bojne fronte. Polomljeni bodo v zdravstvenem spremstvu šli kar domov, drugi zgolj v povojih pa naprej proti Parizu. Slovenska peterica jo je z izjemo nekaj prask Mateja Mohoriča odnesla nadpovprečno dobro, ob tem pa sta Primož Roglič in Tadej Pogačar ostala v stiku s favoriti, od katerih so nekateri že izpadli. Hektično prvo etapo je dobil Norvežan Alexander Kristoff, ki je oblekel tudi rumeno majico, a je norveškega sprinterja že drugi dan na precej težji trasi slekel Francoz Julian Alaphilippe z 31. zmago v profesionalni karieri in s peto etapno na Touru.

Preveč strahu, da bi sprintal

"Letos nisem zmagal niti enkrat. Tokrat pa sem dal vse od sebe, nisem imel kaj izgubiti. Bila je živčna vojna, ampak sem vajen biti pod pritiskom. Rumena majica je le češnja na torti," je dejal 28-letni Francoz, ki je že lani zelo zgodaj, v tretji etapi, prešel v vodstvo in mu je do Elizejskih poljan zmanjkalo moči. V drugačnem razmerju z največjo dirko je Kristoff, je pa dejstvo, da en uspeh lahko poplača vztrajanje po mnogih porazih. "Z rumeno majico so se mi uresničile sanje," je ob jubilejni 80. zmagi v karieri, četrti na dirki po Franciji, dejal norveški sprinter.

EPA
EPA
Julian Alaphilippeje spet v rumeni majici.
EPA

Kolo v ograjo, glava v znak

No, zdelo se je, da se pri Astani niso, navili so tempo, za "kazen" pa je njihov adut za rumeno majico Angel Miguel Lopez zdrsnil, se sicer spektakularno ujel in po spidvejevsko zapeljal v ovinek, a trčenja kolesa v betonsko ograjo in glave v prometni znak ni mogel preprečiti. "Lahko bi bilo dosti hujše," ni želel kaj dosti komentirati 26-letni Kolumbijec. "Če ne bi dirke nevtralizirali, bi čez ograje šlo 20 kolesarjev. Sramotno bi bilo, če bi bili že prvi dan vsi v povojih," pa je dejal drugi Rogličev sotekmovalec Robert Gesink. Tega mnenja pa ni delil zmagovalec Toura 2012 in zdaj TV-komentator Bradley Wiggins, ki je dejal, da če se komu zdi preveč nevarno, naj se upokoji ...

EPA
Thibaut Pinot je grdo padel, a je lahko nadaljeval dirko. 
EPA
Rafaela Vallsa so odpeljali zaradi zloma križne kosti.
EPA
Primož Roglič in Tadej Pogačar sta se v nevarnem uvodu uspešno izogibala vsem pastem in sta z ramo ob rami s favoriti. 
EPA

Roglič v ritmu, Pogačar v deseterici

Zasavec se na težki progi z dvema vzponoma prve kategorije, enim druge ter enim lažjim nekategoriziranim z vrhom sedem kilometrov pred ciljem, ki pa je dal zmagovalca, ni izpostavljal. Ob sebi je imel Seppa Kussa, a sta prepustila iniciativo in v zavetrju glavnine prečkala ciljno črto. Je bilo to namenoma ali je zmanjkalo moči? "Počasi prihajam v ritem. Videl sem, da se lahko peljem z najboljšimi, kar je super," je ostal skrivnosten Kisovčan.

Roglič je moštvene kolege ves čas ob sebi.
EPA
EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta