Avstralsko slovo Serene Williams: Še zadnji požirki staranega viskija

Borut Planinšič ml.
18.02.2021 19:00
Tam, od koder so tolpaške vojne in gangsterski rap, je nastal teniški eksperiment Williamsovih, ki se bo najbrž ustavil korak pod zgodovinskim vrhom
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ko bo Serena za vedno odšla z igrišča v Melbournu, bomo izvedeli zadnji. 
Reuters

Manj kot 24 ur je šlo mimo v deželi tam spodaj, pa sta hkrati šla po zlu dva teniška rekorda. Rafael Nadal je bil ob sanje o 21. grand slamu kariere, s čimer bi pobegnil Rogerju Federerju in držal varno razdaljo do Novaka Đokovića, ki ju napada s 17 zmagami. Igro še večjih številk je igrala Serena Williams. S 24. grand slamom bi se končno izenačila z Margaret Court, ki rekord drži od leta 1973.

Od Melbourna 2017, ko je imela "le" 35 let, Serena tiči pri številki 23. Štirikrat je po tistem igrala finale, vsakič ga je izgubila. Vmes njena 40-letna sestra Venus še kar vztraja, čeprav je lani z eno samo zmago izpadla iz top 70. A seštevek vsega, kar sta storili pod komando očeta Richarda, je vendarle ogromen podvig za nekoga, ki ga je tenisa priučil tip z vzdevkom Old Whiskey, Starani viski, da je nato spisal 78-stranski načrt treninga in začel učiti hčerki v Comptonu na razvpitem jugu Los Angelesa. Sredi tolpaških vojn so Williamsovi nabijali tenis. Nekaj že je na tem Comptonu, prava mešanica genov športa in šovbiznisa, ko pa so od tam še ikone gangsterskega rapa N.W.A z Dr. Drejem in Ice Cubom pa Bob Beamon, ki je v Mehiki '68 v daljino letel norih 890 centimetrov, kar je bil svetovni rekord celih 23 let, basist Nirvane Krist Novoselic, za sosesko preveč uglajeni Kevin Costner ...

A seštevek vsega, kar sta storili pod komando očeta Richarda, je vendarle ogromen podvig za nekoga, ki ga je tenisa priučil tip z vzdevkom Old Whiskey.
Reuters

Zakaj ne bi zmagala pri 39 letih, je verjela Serena, saj je starostni rekord podrla že z Melbournom 2017, in to celo noseča. A z vsakim turnirjem se bolj zdi, da se bo eksperiment ata Richarda ustavil korak pod zgodovinskim vrhom. Čeprav se v moškem tenisu nad mlajšimi še vedno znašajo tipi v četrtem desetletju, pri ženskah vrh že pripada mladenkam, kakršna je Naomi Osaka. Japonska 23-letnica z rezidenco v finem delu Kalifornije, na Beverly Hillsu, je družini Williams sesula sanje, da doseže Courtovo, ki pri 78 letih doma v Avstraliji še vedno bije teniške bitke: ker je goreča vernica, ki ostro nasprotuje porokam istospolnih parov, se brani pred protesti in pobudami, da bi stadionu v Melbournu odvzeli njeno ime.

Serena Williams v polfinalu Australian Opna ni stopila na njen teren. Na stadionu Roda Laverja, še enega velikana avstralskega tenisa, je ljubljenka tamkajšnjih navijačev začela veselo. Končalo se je z jokom. Ko je po porazu s 3:6, 4:6 svojo igro označila za "dan velikih napak", se je še skušala smejati. Na vprašanje, ali je bil le "slab dan na šihtu" ali kaj več, je izdavila "ne vem, tu sem opravila" in odšla v solzah. Opravila za vedno? "Ko bo čas za slovo, tega nikomur ne bom povedala."

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta