Življenje z dojenčkom: Otroški voziček naj bo predvsem praktičen

Barbara Gavez Volčjak
15.03.2021 06:00
V ponudbi raznovrstnih otroških vozičkov se je včasih težko znajti, zato si najprej odgovorite na najpomembnejša vprašanja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Zakaj je športni voziček zelo priročen, ampak v resnici ni namenjen športu? Kakšna je razlika med kolesi z zračnicami in takimi z zračnimi komorami? Kako nam lahko koristi ročna zavora? V iskanju primernega otroškega vozička si bodoči starši postavijo cel kup vprašanj. Ne samo, da je na tržišču vrsta različnih znamk, oblik in vrst vozičkov. Pomembneje je, da ima vsaka oblika svojo funkcijo, pri izbiri pa je treba upoštevati, v kakšnih okoliščinah bomo voziček najpogosteje uporabljali, da nam bo res v korist in ne v breme. Seveda je na prvem mestu varnost otroka, toda misliti moramo tudi na velikost in težo vozička, da ga bomo sploh spravili v avto.

Vrste vozičkov

Glede na starost oziroma velikost otroka ter namen uporabe ločimo več vrst vozičkov.

Klasični otroški voziček

Za dojenčka do šestega meseca je najprimernejši klasični voziček z veliko košaro z ravnim dnom, v kateri lahko med sprehodom udobno leži. Velika kolesa so običajno dobro vzmetena za bolj mirno vožnjo, široka streha pa ponuja toplo zavetje pred vetrom in soncem.

Set oziroma kombiniran voziček

Omogoča uporabo od začetka do vsaj dveh let starosti ali še dlje, odvisno od otrokove in vaše aktivnosti. Vključuje udobno košaro za novorojenčka, pozneje pa lahko otrok v njem sedi ali tudi leži, če je naslon nastavljiv. V nekaterih setih je tudi lupinica z nastavkom za prevažanje v avtomobilu pa še torba za potrebščine in senčnik, da ste lahko vedno brez skrbi.

Športni voziček

Primeren je za otroke, ki že stabilno samostojno sedijo. Dobro vzmetenje omogoča vožnjo po različnih podlagah, vrtljiva kolesa poskrbijo za okretnost in vodljivost, zapora koles pa onemogoča zdrs po terenu. Da vam voziček na klancu ne pobegne, je običajno opremljen še z ročno zavoro. Čeprav mu rečemo športni, ni namenjen tekanju ali rolanju.

Lahek športni voziček (marela)

Njegove prednosti so nizka teža, okretnost in majhna poraba prostora. Zelo primeren je za potovanje z avtobusom ali vlakom, nakupovanje ali poletni sprehod po mestu. Na neravnem terenu se ne obnese najbolje, prav tako kot navadni športni voziček tudi ta ni primeren za starše, ki bi radi z vozičkom tekli ali rolali.

Voziček za jogging (trikolesnik)

Če se ob otroku ne želite odreči športni dejavnosti, si omislite voziček s tremi kolesi s pnevmatikami in dobrim vzmetenjem. Tudi pri večji hitrosti ostane stabilno na tleh in otrok je v njem varen pred padcem. Prav tako za ta voziček velja, da je primeren le za otroka, ki že stabilno sedi.

Voziček za dvojčke

Je logična izbira, ko pričakujete dvojčke, odločiti se morate le med dvema možnostma: bosta otroka sedela vzporedno ali eden za drugim? Odvisno je od tega, ali so vaše vsakdanje poti dovolj široke. Boste lažje vodili širok ali dolg voziček?

Obstajajo pa tudi vozički za starše, ki načrtujejo dva otroka v kratkem času, tako da bosta hkrati potrebovala prevažanje, toda na različne načine. Izbira je torej ogromna, zato se bomo v nadaljevanju posvetili vprašanju, kaj je pri vozičku najpomembnejše.

Shutterstock

Ogrodje

Zlahka zložljivo ogrodje vam olajša prevažanje v prtljažniku in hrambo na hodniku bloka ali v stanovanju. Bodite pozorni na varno pritrjevanje vseh premičnih delov, pa tudi na mere vozička in težo, če ga boste morali pogosto nesti.

Kolesa

Material, velikost, vzmetenje in število koles so pomembni za udobje malčka v vozičku in tudi za to, koliko napora boste morali vložiti v potiskanje. V glavnem velja, da večja kolesa zagotavljajo mirnejšo vožnjo, manjša pa boljšo okretnost. Z vrtljivimi kolesi je lažje manevrirati, toda imeti morajo zapore, da lahko vozite tudi po neravnem tlaku.

Ročaj

Voziček z enodelnim ročajem lahko potiskate tudi z eno roko, takega z dvodelnim ročajem pa je lažje zložiti. Po višini nastavljiv ročaj lahko prilagodite telesni višini starša, zelo uporabno pa je, če lahko ročaj premaknete tako, da otrok gleda vas ali okolico. Na neravnem terenu je koristno, če je ročaj v takem položaju, da so velika kolesa spredaj namesto zadaj, ker je tako lažje voziti.

Zavore

Skoraj vsi vozički so opremljeni z zavorami na kolesih, ki preprečujejo neželeno premikanje. Večinoma jih lahko upravljate kar z nogo. Dodatna ročna zavora na ročaju olajša vožnjo po neravnem terenu.

Shutterstock

Sedež

Oblika in funkcionalnost sedeža precej vplivata na varnost in zdrav razvoj otroka, zato mu je treba posvetiti nekoliko več pozornosti. Poleg pettočkovnega varnostnega pasu je dodatno varovalo, da mali radovednež ne pade iz vozička, tudi varnostna ograjica spredaj. Ker večina otrok rada zaspi v vozičku, naj bo naslonjalo nastavljivo vse do vodoravnega položaja. Tudi opora za noge naj bo nastavljiva po višini, da bo otrok v vsaki starosti lahko položil stopala nanjo. Vsekakor mora biti sedež dovolj visok in širok, da bo tudi nekoliko večji otrok udobno sedel. Premični ročaj pa omogoča, da bo otrok sčasoma lahko videl tudi okolico, ne le vas, kar je koristno za njegov kognitivni razvoj.

Streha

Velika, po možnosti zložljiva streha varuje otroka pred soncem, vetrom in tudi rahlim dežjem. Okence v strehi omogoča, da otroka vidite, tudi ko je obrnjen naprej.

Dodatna oprema

Proizvajalci ponujajo vrsto dodatnih pripomočkov, toda če so plačljivi, dobro premislite, ali jih zares potrebujete. Brez dežnega pregrinjala v nalivu ne boste mogli nikamor, v poletni pripeki pa pride zelo prav senčnik. Koristna je tudi previjalna torba, če boste z otrokom hodili po nakupih, pa bo dobrodošla tudi košara med kolesi. Če boste voziček vsak dan prevažali z avtomobilom, se boste razveselili nastavka isofix​. Kdor ne more brez kave na poti, bo izbral tudi držalo za kavni lonček, čeprav morate pri tem zelo paziti, da se otrok ne polije z vročo tekočino. Kot rečeno, izberite dodatno opremo, ki vam bo res prišla prav, in se dobro pozanimajte, kaj je vključeno v osnovno ceno vozička.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta