Stolp na Rogli bo atrakcija za turiste, avgusta najverjetneje že sprehod med krošnjami

Rozmari Petek Rozmari Petek
27.05.2019 16:12

Prihodnji teden naj bi postavili temelje, sredi meseca pa bodo začeli sestavljati stolp s potmi. Avgusta najverjetneje že sprehod med krošnjami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bernd Bayerköhler in Boris Podvršnik sta zaradi slabega vremena temeljni kamen začasno položila kar pred hotelom.
Rozmari Petek
Stolp na Rogli s kilometrom sprehajalnih poti 
Erlebnis Akademie

Ob vse prej kot primernem vremenu so na Rogli postaviti temeljni kamen za njihovo bodočo atrakcijo, ki bo po pričakovanjih tujega investitorja, podjetja Zažitkova akademie (ZAK) na Roglo privabila okoli 200 tisoč obiskovalcev letno.

Bernd Bayerköhler in Boris Podvršnik sta zaradi slabega vremena temeljni kamen začasno položila kar pred hotelom.
Rozmari Petek

Kot lego kocke

"Temeljni kamen predstavlja uradni začetek del, sicer pa stvari za postavitev stolpa s potmi že nekaj časa intenzivno pripravljamo v naših tovarnah. Prihodnji teden bomo najverjetneje na Rogli že videli delavce, ki bodo pripravljali teren, gradili temelje. Sredi julija bomo videli prihajati prve konstrukcije. Gre za skorajda lego sistem, kar pomeni, da bodo pripeljane konstrukcije tukaj le še sestavili. Če bo šlo vse gladko, bo do konca junija na Rogli delalo 20 do 30 ljudi iz različnih družb, tudi slovenskih, ki bodo postavljali predvsem temelje. Sredi avgusta pa pričakujemo otvoritev," je opisal Bayerköhler.

Poti med krošnjami 
Nn

Povsem brezplačno

Najlepše pri vsem tem pa je, da za več kot 4 milijone evrov vredno turistično atrakcijo ne Občini Zreče niti Uniturju, ki upravlja z Roglo, ni bilo treba odšteti niti evra. Občina je namreč z investitorjem podpisala pogodbo o stavbni pravici za dobo 15 let z možnostjo dvakratnega podaljšanja za pet let. Po tem času lahko občina ali kdo drug projekt odkupi, lahko pa ga investitor tudi preprosto pospravi in povrne okolje v prvotno stanje. "Če bi to, da bomo tujcu na naših tleh dali možnost gradnje, razlagal pred petimi, desetimi leti, bi bil morda sovražnik številka ena v domačem okolju. Sedaj smo spoznali, da se tujih investitorjev ni treba bati, da je to lahko priložnost za oboje. Prišlo je do preloma v naši miselnosti, da vsega ne zmoremo, ne znamo postoriti sami. Verjamem, da bomo uspešno sodelovali," napoveduje župan Boris Podvršnik.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta