Pred festivalom Metaldays v Velenju zastavljajo vprašanje iz Tolmina: Kdaj pridejo "ta črni"?

Rozmari Petek
26.05.2023 06:46
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kakšne so priložnosti in izzivi prihajajočih MetalDays v Velenju, so se spraševali v okviru prvega Turističnega foruma Šaleške doline. 
Rozmari Petek

Čeprav je Velenje pregovorno "multikulti" mesto, se občina, Zavod za turizem Šaleške doline in drugi, ki so povezani s turizmom, zadnje dni precej trudijo, da bi razbili predsodke, ki jih morda kdo ima do metalne glasbe. Navsezadnje so jih sprva imeli tudi na občini, je na posebni okrogli mizi, posvečeni ravno prihajajočemu festivalu MetalDays, dejal direktor občinske uprave Velenje Iztok Mori. "Spraševali smo se, kako bodo naši ljudje to sprejeli. Ko smo se potem v Tolminu pozanimali o podrobnostih, smo bili pozitivno presenečeni," je opisal. Vseeno festivala, ki bi lahko v Velenje pripeljal okoli 12 tisoč ljubiteljev tovrstne glasbe, ne bodo prepustili naključju – sestavili so poseben odbor, ki poskuša predčasno odkriti in odpraviti morebitne težave. Tako že sedaj obiskujejo krajevne skupnosti, društva in jim poskušajo opisati, kaj jih konec julija in v začetku avgusta čaka. Nekaj, kar najbrž v primeru druge glasbene zvrsti ne bi počeli.

Nekateri stereotipno, drugi že takoj navdušeni

"Čupasti in črno oblečeni. Pa na glas bo. Tako del ljudi stereotipno gleda na metalce, drugi pa so navdušeni," je stanje opisal namestnik direktorice Zavoda za turizem Šaleške doline Stanko Brunšek. "Na ta festival gledam zgolj kot priložnost." Tudi zato so v zavodu pred kratkim pripravili delavnico, na kateri so ljudem opisali, kako lahko z oddajo stanovanja, sobe, morda le kleti, v teh dneh nekaj zaslužijo. Prostih kapacitet je namreč zmanjkalo. Ne najdejo niti dovolj mest v bližini, kjer bi lahko prenočili tisti, ki bodo postavljali infrastrukturo za izvedbo festivala na Visti. "V Tolminu, kjer je prejšnja leta potekal festival, imajo registriranih 1200 sobodajalcev, v Velenju 17. Pa je tam trikrat manj občanov, kot je obiskovalcev festivala, nas pa je trikrat več. Tudi veliko starejših je oddajalo sobo, garaže, morda eno nadstropje v hiši. Na ta način so zaslužili od 5 do 6 tisoč evrov in so si morda s tem pokrili stroške ogrevanja. Pa še prijateljstva so sklepali, saj so se gostje potem vsako leto vračali," je dodal.

Metalne počitnice

Zato so domačini v Tolminu, ki so se sprva tudi debelo pogledovali, kasneje vsako leto že kar spraševali, kdaj pridejo "ta črni", je opisala Tolminka Petra Lesjak. "Festival je postal del doline. Nekateri so prepoznali priložnosti, ki jih prinaša. Jaz sem vodila lokalno tržnico z izdelki lokalnih ustvarjalcev in pridelovalcev. Kupovali so vse, od torbic za žene, oblek za otroke, lesene prstane zase. Nakupili so za 200 do 300 evrov izdelkov," je dodala.

Za nekatere udeležence, ki pridejo tudi iz skandinavskih držav, je to edini letni dopust. Nekateri pridejo s celo družino, drugi sami in prav zanje so zadnja leta pripravili poseben del kampa. Vsaj tako je bilo v Tolminu, od koder pa se je zaradi odločitve tamkajšnje občine, da bodo omejili število obiskovalcev, festival selil na velenjsko Visto.

Bližnji Camping Velenje lahko sprejme do 800 ljudi; začasno bodo lahko metalci kampirali še na travniku za kampom. "Računamo, da bomo v tem času opravili od 5 do 6 tisoč prenočitev," ocenjuje solastnik kampa Velenje Rajko Fajmot. Kako bo pa z Velenjsko plažo, ki je ravno med kampom in Visto, torej območjem, ki bo v celoti namenjeno festivalskim gostom? Domačine, ki bi se takrat želeli osvežiti v Velenjskem jezeru, bodo preusmerili na nadomestno plažo ob počitniškem naselju Kunta Kinte. "Sicer pa je Velenje v tem obdobju zaradi kolektivnih dopustov v velikih podjetjih skorajda prazno," ocenjuje Fajmot.

Pravijo, da ne bomo spali. Pa kaj?

"Metalci največ spijejo, največ zapravijo, kupujejo majice bendov in podobno," metalski način življenja, kadar so ljubitelji na koncertih, opisuje starosta na velenjski in slovenski metal sceni Dejan Djordjevič, član skupine Kaoz. "So kulturni, večinoma pospravijo za sabo. Pa najbrž si bodo radi ogledali Velenjski grad, ker kar padejo na srednjeveške finte, kot so sablje in meči," je sproščeno dodal. Da so običajni, prijazni ljudje, poskušajo Velenjčani prepričati tudi sokrajane, zato so posneli kratek predstavitveni film, ki podira tabuje. "Ljudje pravijo, da te dni ne bomo spali. Saj včasih tudi zaradi katere druge stvari ne spiš, pa preživiš," je ob koncu dodala starosta velenjskega turizma Anica Oblak. "Ne moremo le 'japonk' tolerirati. Tudi kakšna črna jakna paše zraven. Navsezadnje bom kakšnega še domov peljala," je dodala.

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta