Porotniki ustanovili svoje društvo

Rozmari Petek Rozmari Petek
26.09.2024 17:00

Društvo sodnikov porotnikov Slovenije je društvo v javnem interesu. Člani prihajajo tudi iz celjske regije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Pogosto se nam dogaja, da ne znamo pretehtati, kakšne strokovno zapletene pravne zadeve, mogoče se tudi narobe odločimo pri določeni sodbi," pravijo sodniki porotniki, ki prihajajo tudi iz celjske regije. 
Igor Napast

Sodniki porotniki so se v tem letu zbrali v društvo sodnikov porotnikov Slovenije s sedežem v Slovenj Gradcu. "Zastavili smo si cilj, da bi se v društvo včlanili vsi sodniki porotniki sodnih območij Slovenije in tudi sodniki porotniki pri delovnih in socialnih sodiščih ter tudi tisti državljani, ki jih zanima funkcija sodnika porotnika," opisujejo ustanovitelji društva, ki prihajajo tudi iz celjske regije. "Vodi nas želja, da bi v slovenskem sodstvu sodniki porotniki v kazenskopravnih zadevah na prvi stopnji in v delovnih in socialnih sporih v polni meri in predano opravljali funkcijo, na katero smo imenovani z vseh območij Slovenije. Žal velikokrat premalo znamo, ne poznamo dovolj svojih pravic in dolžnosti kot sodniki porotniki. Pogosto se nam dogaja, da ne znamo pretehtati kakšne strokovno zapletene pravne zadeve, mogoče se tudi narobe odločimo pri določeni sodbi. Dogaja se nam, da smo večkrat le nemi opazovalci dogajanja na obravnavah, ki jih vodi profesionalni sodnik kot predsednik senata," poudarjajo.

Društvo sodnikov porotnikov Slovenije je društvo v javnem interesu. Najprej so opredelili problematiko dela sodnikov porotnikov, nato pa aktivno, tudi z angažiranjem zunanjih strokovnjakov, začeli izobraževati sodnike porotnike, ozaveščati o pomembnosti in odgovornosti sodnega odločanja v senatih in obravnavati posamična in skupna vprašanja, ki se pri delu sodnika porotnika pojavljajo. "Tako noben sodnik porotnik ne bo prepuščen samemu sebi, ko bo potreboval nasvet, in le tako se bo moglo reči, da smo sodniki porotniki bolj enakopravni profesionalnemu sodniku predsedniku senata pri sodnem odločanju o krivdi in kazni obdolženih," še napovedujejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta