Novoletna penina deset metrov pod gladino Velenjskega jezera

Rozmari Petek Rozmari Petek
01.01.2023 04:52
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Novoletni potop v Velenjsko jezero. 
Rozmari Petek

Obala Velenjskega jezera je danes mrgolela od obiskovalcev. Večinoma sprehajalcev, nekaj je bilo dobro opremljenih in hrabrih kopalcev (no, ob skoraj 15 stopinjah Celzija je bilo potrebne kar nekaj manj hrabrosti), precej radovednih pogledov pa so pritegnili potapljači. "Bil sem zraven pri prvem potopu pred 28 leti," pripoveduje Bojan Lončarič. "Beno Strozak je dal idejo, kaj če bi na novega leta dan naredili potop v Velenjsko jezero. Bili smo ravno prav nori, da smo bili za. To je bilo zanimivo. Dan prej je zapadlo več kot pol metra snega, da niti do jezera nismo mogli. Pomagal nam je nekdo s policijskim džipom, da nas je do jezera dostavil. Sprva je bila kar umetnost pod vodo spiti šampanjec, potem smo se naučili," še opiše. "Nekje smo sedeli, ko sem dal idejo, kaj če bi naredili novoletni potop. Kdo bo pa prišel, so me vprašali, jaz pa sem suvereno dejal, da nas bo gotovo okoli deset. Kolega je rekel, da če jih bo res deset, potem pride tudi on, da bo enajsti. In točno toliko nas je prvič tudi bilo," se spominja Strozak. "Že takrat smo rekli, da če bo število padlo pod deset, tega ne bomo več organizirali, a do tega nikoli ni prišlo. Običajno nas je okoli 20, tako kot danes. Rekord pa je število 54 udeležencev. Mi pač povabimo vse klube, potem pa, kdor pride, pride. Malo se poveselimo, podružimo in drug drugemu zaželimo srečno potapljaško sezono brez nezgod."

Rozmari Petek

Potapljači imajo sicer kar nekaj zanimivih idej, kako popestriti praznike. Tako na Bledu pripravljajo božični potop, kjer pod vodo okrasijo smrečico. V Velenju pa pod vodo spijejo kakšno steklenico ali dve penine. "Vsi običajno sprašujejo, kako pijemo šampanjec pod vodo? Steklenica je pod pritiskom. Ko jo odpremo, jo obrnemo naokoli, da penina ostane v steklenici. Ko v steklenico vpihneš zrak, ti priteče šampanjec. Torej, zrak gre notri, šampanjec gre ven. Potem daš steklenico naslednjemu. Dokler ni v steklenici le še zrak," še opiše Strozak. Tako je v teoriji. V praksi pa: "Tisti prvi dobi še dober 'šuš' šampanjca, že naslednji pa lahko pije že kakšno mešanico z jezersko vodo," smeje opiše Dani Urbanc iz Šoštanja, ki tudi vsako leto opravi novoletni potop. "Pač penina je bolj za hec zraven. Bolj pomembno je, da je to prvi potop v letu in da tu srečaš kolege." "Tisti med zadnjimi že bolj jezersko vodo pijejo," doda še Roman Šafhalter iz Maribora, ki tudi rad opravi novoletni potop v Velenju. "Pozimi so sploh 'fajn' potopi v jezero, ker je voda čista in je vidljivost dobra. No, bo, dokler ne bo kdo s plavutko dvignil mulj," še doda. "Jaz sem tukaj prvič in me prav zanima, kakšno je jezero. Po penini si ga bom še ogledala. Some hočem videti," doda Tanja Gašperlin. Predvsem pa velja, dodajajo sogovorniki, da če se že na prvega leta potopiš, potem bo leto polno potopov. In to je še eden od glavnih ciljev velenjske akcije.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?