(FOTO) Center varne vožnje Vransko gostil Festival starodobnih dirkalnih motorjev

Brina Kerič Brina Kerič
13.10.2024 16:00

Classic Moto Race Festival je privabil številne navdušence motociklizma. Častni gost je bil Italijan Giacomo Agostini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Classic Moto Race Festival Vransko je privabil ogromno navdušencev motociklističnega športa.
Brina Kerič

Center varne vožnje Vransko je privabil številne navdušence motociklizma. AMD Domžale je v počastitev 75-letnice dirk moto GP organiziral Festival starodobnih dirkalnih motorjev in dirke v razredih od 50 do 750 ccm, pod imenom Classic Moto Race Festival. 

Praznik motociklističnega športa

"Danes je praznik za slovenski moto šport. Imamo to čast, da nas je obiskal gospod Giacomo Agostini, legenda svetovnega moto športa," je povedal Peter Verbič, predsednik AMD Domžale. Da so ponosni na to, da se festival odvija ravno na Vranskem, je povedala županja Nataša Juhart. "Zbrali smo se, da poudarimo pomen varne vožnje in se poklonimo tistim, ki s svojim delom in predanostjo prispevajo k varnosti, kar sta misija in cilj našega centra," je nagovorila množico. Da dogodek simbolizira vse, kar si prizadevajo doseči tudi v Centru varne vožnje, je poudarila. Častni gost dogodka na Vranskem je bil Giacomo Agostini, najuspešnejši voznik v cestnohitrostnem motociklizmu in petnajstkratni svetovni prvak. Da gre za markantno osebnost, je pričala množica navdušencev in oboževalcev, ki so čakali na fotografijo, avtogram ali pa stisk roke. Eden od obiskovalcev je dejal, da so nekateri prišli samo zato, da spoznajo legendo motociklizma. Kot je povedal Agostini, je tukaj prvič, da pa je škoda, ker Slovenija ne gosti tukaj kakšne tekme. Steza mu je všeč, hkrati pa je primerna tudi za začetnike in tiste, ki se šele začnejo učiti. Agostini ostaja del motociklističnega svetovnega prvenstva, sodeluje namreč z italijansko televizijo Sky. V prihodnjih dneh odpotuje v Avstralijo, kjer bo odpeljal dva kroga. 

Marsikdo je prišel, da bi se fotografiral, pridobil avtogram ali pa le segel v roke legendi tega športa. 
Brina Kerič

Poklon številnim voznikom

Arnaldo Wittenberg, desna roka Giacoma Agosinija, je povedal, da sta se skupaj udeležila več kot 150 dogodkov. Ob tokratni priložnosti je predstavil novo knjigo z naslovom The Elite Grand Prix Riders (1949-2024), ki je nastala ob 75-letnici svetovnega prvenstva v motociklistični hitrosti Grand Prix. Kot je povedal, knjiga ponuja poglobljen vpogled v 76 tekmovalnih sezon in poudarja več kot 2000 voznikov, ki so zbrali točke svetovnega prvenstva, od prve Velike nagrade, ki je potekala 13. junija 1949, do zadnje Velike nagrade sezone 2024, ki je potekala 17. novembra v Valencii. V knjigi bo predstavljenih tudi veliko slovenskih dirkačev, ki so v teh letih osvajali točke za svetovna prvenstva (Janko Štefe, Peter Verbič, Alojz Pavlič, Peter Seljak in drugi). Kot je povedal, knjiga izkazuje poklon voznikom, ki so pustili neizbrisen pečat v zgodovini motociklističnih Grand Prixov. 

Na tiskovni konferenci so predstavili tudi novo knjigo Arnalda Wittenberga. 
Brina Kerič

Dogodek so popestrile tri generacije voznikov

Vsi udeleženci so od Agostinija prejeli podpisan pokal. Organizatorji so dirko obogatili in popestrili s promocijskimi vožnjami. Kot prvi je nastopil Maximilian Cossich, šestletnik iz Portoroža, ki je vozil kopijo MV Avguste, izdelane leta 1973. Pred kratkim se mu je namreč uresničila želja, saj je v Bergamu spoznal svojega idola Giacoma Agostinija, ki je bil častni gost dogodka na Vranskem. Pred pričetkom dirk je nastopil tudi Enej Logar, 21-letni študent strojništva, član AMD Domžale in štirikratni državni prvak Supersport 600. V letih 2011-2020 je nastopal v mladinskih razredih mini cestnohitrostnega motociklizma, leta 2021 pa je prvič nastopil v kategoriji Supersport 600 in v svoji krstni sezoni osvojil naslov državnega prvaka. Letos bo prejel tudi kristalno čelado za peti naslov državnega prvaka. Nastopil je tudi Anton Mladovan, 93-letni nekdanji dirkač iz Ozeljana, ki je pred desetletji nastopal na isti dirki kot Agostini v Preluki na Hrvaškem. Da gre za preplet različnih generacij, kar daje dogodku poseben čar, je prepričan Verbič.

Brina Kerič
Tekmo je popestril tudi šestletni Maximilian Cossich. 
Brina Kerič

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta