Žulji, poletna nadloga: Zakaj je pametno čevlje kupovati šele popoldan?

Bonbon Bonbon
12.06.2024 07:51

Poleti grozijo stopalom številne težave. Najpogostejši so neprijetni in pogosto boleči žulji, ki jih je veliko lažje preprečiti kot zdraviti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Obutev, ki je prevelika, premajhna ali neprimerne oblike, povzroča trenje kože stopala ob obutev, zaradi česar se poškoduje površinski sloj kože in nekoliko odstopi od spodnjih slojev. Ta vmesni prostor se nato napolni z medcelično tekočino. Posledice so iritacija živčnih končičev, neprijeten pekoč občutek, rdečica in odstopanje kože. Zaprtega in s tekočino napolnjenega žulja ne smemo predirati, saj lahko sicer v rano pridejo bakterije ali virusi in jo okužijo. Če pa je rana že odprta, jo moramo očistiti, razkužiti, namazati s kremo za rane in zaščititi z obližem.

Profimedia

Boleči in grdi

Žulji se najpogosteje naredijo, če je obutev preozka, prekratka ali neuhojena. K njihovemu nastanku prispevata tudi potenje in nošenje športnih copat brez nogavic, zlasti če se ukvarjate s športno aktivnostjo, pri kateri se stopala intenzivno potijo. Čeprav jih v življenju občasno dobimo vsi, so žulji skorajda nenehni spremljevalci ženskih stopal, saj ženske pogosto obožujejo moderne, vendar pogosto neudobne modele čevljev, denimo tiste z visokimi petami, močno zoženo konico ali z množico paskov, ki so izredno priljubljeni tudi to sezono. Prehod na poletno obutev je lahko že sam po sebi travmatičen za bosa in še bela stopala, saj koža nenadoma ni več zaščitena z nogavicami ali podlogo. Poleg tega se včasih telo s celo težo opira na samo nekaj tankih paskov, ki se neusmiljeno zarežejo v kožo. Če ne boste ukrepali, bo po začetni rdečici in draženju na koži nastal žulj, ki je lahko zelo boleč, poleg tega pa močno kazi videz stopal, ki so poleti ves čas izpostavljena pogledom.

 

Težko se ga boste znebili

Ko se žulj enkrat pojavi, se ga boste težko hitro znebili. Lahko vam povzroča težave celo poletje ali še dlje. Zato je preventiva najboljši način, da si prihranite trpljenje in si ne pokvarite počitnic. Toda obliži, ki jih ženske pogosto preventivno nosijo na mestih, na katerih obstaja večja nevarnost za nastanek žuljev, poleti niso praktični, prav tako pa niso videti nič lepši od žuljev. Raje pozorno izberite obutev, ki naj ne bo preozka, prekratka ali neudobna. Čevlje vedno kupujte popoldan, ko so stopala že otečena in obstaja manjša nevarnost, da boste kupili preozke. Poleg tega stopala redno negujte z vlažilnimi kremami, saj lahko žulji nastanejo tudi tedaj, če čevlje obujemo na močno izsušeno kožo, še posebno, če ta ni zaščitena z nogavicami.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta