Zdravilke v lončkih, ki skrbijo za naše mentalno in fizično zdravje

Urška Kereži
18.11.2019 06:04

Rastlin nimamo samo zato, da nam polepšajo domače kotičke, vplivajo tudi na naše mentalno in fizično zdravje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Veliko posameznikov zaupa le uradni medicini, spet drugi različnim alternativnim metodam in pristopom, ki so v zadnjem času vedno bolj priljubljeni. A premalo se zavedamo, da na počutje in zdravje vplivamo predvsem z življenjskim slogom, katerega posledice odsevamo navzven in tudi občutimo navznoter.
Velikokrat bi lahko tako z različnimi aktivnostmi in navadami že preventivno skrbeli zase, in to zgolj z malenkostmi, ki bi jih vnesli v svoj vsakdan. Recimo, da se obdamo z rastlinami, ki še zdaleč niso le vir kisika, temveč so že od nekdaj naše zveste spremljevalke, tudi v skrbi za zdravje.

Zmanjšujejo anksioznost

V preteklosti je bilo v različnih študijah dokazano, da rastline s proizvajanjem kisika zmanjšujejo občutke tesnobe, nekateri trdijo, da naj bi pomagale celo pri zdravljenju depresije. Dokazana je tudi korelacija s sproščenostjo, ki jo ob njih doživljamo, vsekakor pa je treba poudariti, da se moramo ob hujših diagnozah posvetovati z zdravnikom. In čeprav brez dvoma proizvajajo nezanemarljive količine kisika, nekatere tudi čistijo zrak različnih toksinov, kar vsekakor pripomore k boljšemu počutju.

Flower Council Of Holland

Povečujejo kreativnost

Rastline same po sebi sicer ne zvišujejo kreativnosti, je pa z njo povezana njihova barva. V študiji iz leta 2016 so tako ugotovili, da so ljudje, ki so bili pri kreativnih projektih obdani z različnim rastlinjem, izkazali precej višjo stopnjo kreativnosti. Nanje naj bi vplivala zelena barva. V isti študiji so izmerili še višje stopnje kreativnosti med tistimi, ki so pisali na zelen papir.

Zmanjšujejo stres

Obstajajo rastline, ki so primerne za v spalnico, in tiste, ki jih je bolje postaviti v drug prostor. Leta 2015 so dokazali še njihovo korelacijo z zmanjševanjem stresa. Delovale naj bi na avtonomni živčni in krvni sistem, posledično naj bi nas pomirjale.

Večajo produktivnost

V še eni študiji, opravljeni leta 2014, so ugotovili, da so bili ljudje, ki so na delovnem mestu imeli eno ali več rastlin, veliko bolj produktivni kot tisti, ki jih niso imeli. Produktivnost z rastlinami na delovnem mestu naj bi bila večja tudi za 15 odstotkov.

Alternativna zdravila

Številne rastline, denimo aloe vera, lahko uporabljamo v zdravilne namene, kot alternativna sredstva. Za aloo tako vemo, da je izjemna pri opeklinah, obstajajo pa še številne druge rastline, nekatere najdemo celo na travnikih in so za človeka ter njegovo telo naravnost izjemne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta