Vrtoglavica: Motnje na poti med ušesom in možgani

Bonbon Bonbon
04.08.2022 08:00

Navaden gib, denimo zasuk na bok, dokler ležimo, lahko izzove nepričakovano in neugodno počutje: slabost, otežen govor, vrzeli v spominu in vse okoli nas se prične vrteti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Prave vrtoglavice zdravniki imenujejo "objektivne". Zaznamuje jih neprijeten občutek, da se vse v prostoru okoli nas vrti. Nasprotno pa se nam v primeru "subjektivne" vrtoglavice zdi, da se sami vrtimo v prostoru. V takem primeru pravzaprav ne govorimo o vrtoglavici, temveč o motnji ravnotežja.

Objektivna vrtoglavica običajno traja kakšnih dvajset sekund in je pogosto posledica motnje v vestibulu (preddverje notranjega ušesa), ki se nahaja v t. i. labirintu. V normalni situaciji gibanje otolita (drobci anorganskih snovi v ravnotežnem organu) pritiska na čutne celice, te pa nato pošiljajo signale o položaju glave možganom. To omogoča stabilizacijo položaja glave in telesa v prostoru, s tem pa se ohranja ravnotežje.

Poleg vestibula sestavljajo organ za ravnotežje še trije polkrožni kanali, ki so povezani z njim, in v katerih je tekočina. Vsak izmed kanalov se na koncu razširi, na konici pa se nahajajo čutne celice. Pri premikanju glave se zaradi pretakanja tekočine premikajo tudi čutne celice in človek občuti gibanje ali vrtenje.

Profimedia

Posledica neprimernega položaja je lahko pošiljanje napačnih signalov možganom. V takih primerih se pojavlja vrtoglavica. Nekatere osebe so bolj nagnjene k motnjam, ki se nanašajo na gibanje telesa, in imajo z vrtoglavico večkrat težave. Ti ljudje imajo vestibulum precej občutljivejši in manj pripravljen na okoliščine, v katerih nastanejo v nekem prostoru hitre spremembe telesnega položaja (denimo na vrtiljaku v lunaparku). Veliko teže prenašajo tudi vožnjo z ladjo (zlasti če je morje nemirno in polno valov), ne prenesejo višine, vožnje z avtomobilom ter "vlaka smrti" v lunaparku.

Vadite tudi doma

Takšne tegobe zagotovo zdravijo zdravniki - specialisti za ušesa, nos in grlo. Eden od pristopov je denimo ta, da z enostavnimi postopki izzovemo blage napade vrtoglavice (zdravnik na primer bolnika, ki sedi na postelji, s hitrim gibom spusti nazaj, tako da mu glava visi čez rob postelje). Tako se vestibularni aparat postopoma navaja na opravljanje svoje dejanske funkcije.

Obstajajo pa tudi vaje, ki jih lahko sami opravljate doma. S pogledom, uprtim naravnost naprej, vadite naslednje položaje in v vsakem vzdržite po trideset sekund:

  1. sedite na posteljo,
  2. zravnajte se na tisto stran, ki povzroča vrtoglavico,
  3. ponovno se namestite v sedeči položaj,
  4. zravnajte se na nasprotno stran,
  5. ponovno se namestite v sedeči položaj.

Vrstni red položajev petkrat ponovite. Vaje ponavljajte trikrat dnevno in vrtoglavice bodo postopoma ponehale.

Profimedia

Vrtoglavice v sklopu bolezni

Kratek napad vrtoglavice, ki nastane ob nenadni spremembi položaja telesa, je dokaj nedolžen pojav. Motnje v ravnotežju pa se lahko pojavljajo tudi zaradi motenj krvnega tlaka ter nekaterih drugih bolezni:

  • Artroza vratnega dela hrbtenice: vrtoglavica se pojavlja pri vsakem premiku glave in vratu.
  • Posturalna (položajska) hipotenzija: takšna oblika vrtoglavice je posledica hitrega padca krvnega tlaka, zlasti ko vstanemo iz ležečega položaja. Poleg vrtoglavice se pojavijo še slabost, drhtenje v nogah in zamegljen vid.
  • Občutek tesnobnosti.
  • Motnje vida.
  • Hormonske motnje.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta