Odhajate na počitnice? Ne pozabite na potovalno lekarno, ki vas lahko na dopustu reši iz zagate

Bonbon Bonbon
03.08.2022 06:00

Naj bodo kovčki ali potovalke še tako polni (ne)potrebnih reči, nikar, ampak zares nikar, ne pozabite na zdravila in druge pripomočke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Torbica, v katero boste spravili tablete proti povišani telesni temperaturi in bolečinam, proti driski, za zdravljenje zaprtja, proti potovalni slabosti, prašek za nadomeščanje izgubljenih mineralov in preprečitev izsušenosti ob driski in bruhanju, zdravilo proti alergiji, tablete za čiščenje vode, sterilno obvezo za rane, obliže, povoje, gaze, razkužilo, škarjice, elastični povoj in seveda termometer, vas lahko reši marsikatere težave, zaradi katere se vam dolgo pričakovani oddih lahko spremeni v pravi pekel. Ob vsem tem pa seveda nikar ne pozabite tudi na zdravstveno kartico in ustrezno potrdilo o zdravstvenem zavarovanju ter o cepljenju, če ste se odpravili v kraje, kjer je to potrebno. Seveda pa ne sme manjkati zaščitnih sredstev za zaščito kože pred nevarnimi ultravijoličnimi žarki.

Če pa ste še med tistimi, ki imajo težave z alergijo na sonce, morate protialergijske tablete pričeti jemati že pet dni pred sončenjem in jih uživati, dokler se boste intenzivno izpostavljali soncu. Le tako lahko zmanjšate možnost, da bi vam alergija grenila težko pričakovane užitke na soncu. Vsi tisti, ki se odpravljate v eksotične kraje, pa tudi tisti, ki se kljub visokim temperaturam ukvarjate s športom, zaradi česar se seveda močno znojite, morate pomisliti tudi na nevarnost izsušitve organizma. Zgolj z vodo, ki jo zaužijete, ni možno nadomestiti izgubljenih elektrolitov, ki se iz telesa odplavljajo z znojem, zato je treba zaužiti raztopino za nadomeščanje izgubljenih elektrolitov. Prašek za pripravo raztopine je mogoče kupiti v lekarni.

Profimedia

Najbrž ni treba posebej poudarjati, da vam driska lahko pošteno zagreni dolgo pričakovani oddih. S pogostim odvajanjem tekočega blata pa izgubljamo elektrolite in tekočino, kar lahko povzroči izsušitev organizma, še posebno pri otrocih. Zato je ob driski takoj treba pričeti piti raztopino za nadomeščanje izgubljenih elektrolitov, hkrati pa je treba vzeti tablete proti driski. Če po dveh dneh ne bi bilo opazno izboljšanje, je obisk pri zdravniku neizbežen. Če pa se pojavijo hude bolečine v trebuhu, ki jih spremlja še visoka temperatura, opazite pa tudi kri v blatu, je treba k zdravniku takoj!

Razbolele in "težke" noge so stalnica počitniških pohajkovanj. Zato poleg skrbi za hladno kopel nikar ne pozabite s seboj vzeti tudi mazil, ki vsebujejo zdravilno učinkovino iz divjega kostanja. Ta krepi vene, preprečuje nastajanje oteklin in deluje protivnetno.

In zapoved številka ena? Zdravila proti bolečinam in vročini so nepogrešljivi del potovalne lekarne, saj vam v urah, preden boste prišli do zdravnika, lahko močno lajšajo bolečine, ki bi vas sicer spravljale v obup.

Profimedia

O vsebini potovalne lekarne se je najbolje posvetovati tudi s farmacevtom. Zdravila, ki jih potrebujete, lahko namreč v lekarnah kupite brez zdravniškega recepta. Sicer pa vam svetujemo, da si torbico z zdravili in drugimi pripomočki pripravite kakšen dan prej, preden se odpravite na dopust. Le tako se vam ne bo zgodilo, da boste v njej pogrešali prav tisto, kar boste na dopustu potrebovali. Seveda pa preverite datum uporabe zdravil, ki jih boste vzeli s seboj.

In še nasvet: zdravila naj ostanejo v originalni embalaži, skupaj z navodilom za uporabo (le tako boste poskrbeli, da ne boste v dvomu, kako in kdaj uporabiti kakšno zdravilo), prav tako pa pazite, da ne bodo shranjena pri višji temperaturi od sobne, torej ne višji od 25 stopinj Celzija. Potovalno lekarno zaščitite pred vlago in svetlobo, poskrbite pa tudi, da do zdravil ne bodo prišli otroci.

Poskrbite torej za to, da bo dolgo pričakovani oddih minil brez nepričakovanih zapletov. Brez potovalne lekarne se vam namreč lahko dogodi prav slednje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta