Vas zadnje dni muči nespečnost? Japonski znanstveniki so odkrili recept za sladek spanec, že 15 minut je dovolj

D.Ži
15.11.2023 12:02

Nasvetov za boljši spanec je na svetovnem spletu nešteto, a le malo jih je znanstveno preizkušenih. Tokrat so se v boj za globok spanec podali japonski znanstveniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vas muči nespečnost? Privoščite si pred spanjem četrt ure namakanja.  
Profimedia

Splet je poln različnih nasvetov za boljši spanec, enega izmed njih pa so zdaj dejansko preizkusili in rezultati eksperimenta lahko pomagajo vsem, ki težko zaspijo.

Milijoni ljudi z nespečnostjo prisegajo, da vroča kopel pred spanjem olajša nespečnost, zdaj pa so znanstveniki odkrili optimalen čas namakanja, ki prinaša ultimativno delovanje te metode. Dovolj naj bi bilo vsaj 15 minut, piše Daily Mail. 

Tuširanje ali kopanje manj kot četrt ure nima enakega učinka. Strokovnjaki z japonske univerze Kjušu so merili kakovost spanja pri 23 moških in ženskah. Rezultati, objavljeni v Journal of Physiological Anthropology, kažejo, da vam 15-minutno ali več sproščanje v vroči kopeli, nekaj ur pred spanjem, pomaga hitreje zaspati in zmanjša možnost, da bi se ponoči zbudili.

Prhanje ne bo prineslo enakega učinka kot kopel.  
Profimedia

Vsak tretji prebivalec Združenega kraljestva ima težave s spanjem. Nespečnost naj bi gospodarstvo stala okoli 34 milijard funtov letno zaradi izgubljene produktivnosti. Tamkajšnja nacionalna zdravstvena služba vsako leto razdeli za okoli 50 milijonov funtov tablet za spanje tistim s težavami s spanjem.

V novi študiji je bilo prostovoljcem naročeno, naj se na hitro oprhajo, na kratko kopajo ali namakajo v vroči vodi 15 minut ali več, vsaj 90 minut pred spanjem, večinoma zvečer. Njihovo temperaturo so izmerili pred in po kopanju ter nato pred spanjem. Medtem je senzor gibanja na njihovem zapestju spremljal, kdaj so zaspali.

Rezultati so pokazali, da so udeleženci po daljšem namakanju v kopeli v povprečju zaspali v 12 minutah. Tisti, ki so se namakali na kratko, so potrebovali 16 minut, tisti, ki so se tuširali, pa celo 20 minut, da so zaspali.

Telo po kopeli potrebuje nekaj časa, da se ohladi. 
Profimedia

Znanstveniki menijo, da so dolge kopeli učinkovitejše, saj zvišajo telesno temperaturo za približno 0,9 °C, prhanje ali krajše namakanje pa le za 0,3 °C. Trdijo, da je izjemno pomembno, da te dolge kopeli potekajo vsaj uro in pol pred spanjem, da ima telo dovolj časa, da se ohladi in je proces uspešen.

"Večji padec temperature po kopanju se zdi pomemben za izboljšanje spanja. Naše ugotovitve kažejo, da je obseg povečanja telesne temperature zaradi dolge kopeli tesno povezan s tem, kako enostavno je zaspati," so zapisali raziskovalci v poročilu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta