Mastni ali suhi: Pretiravate z umivanjem las? Ali si jih umijete šele, ko v lasišču zagledate kepice prahu?

Urška Kereži
28.05.2020 04:00

Nobena skrajnost ne vodi do bujne pričeske.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Lasje se mastijo iz enakega razloga kot koža. Žleze namreč proizvajajo maščobnato snov, imenovano sebum, ki preprečuje izsuševanje povrhnjice. Te žleze so tudi v lasnih foliklih, od koder sebum prihaja na površino lasišča. Ker proizvedemo različno količino sebuma, se lasišče nekaterim zmasti prej, drugim kasneje. Zato je med ženskami debata o tem, ali si umiti lase vsak dan ali enkrat na teden, večna.

Premalo

Na zanemarjenem lasišču se zgodijo podobne težave kot na obrazu, če ga ne umivate dovolj - naberejo se odvečna olja, umazanija in odmrle kožne celice. Slednje neredko povzročijo srbenje, draženje in vidne luske. Nekateri tipi las, kot so tanki naravni lasje, izgubijo tudi ves volumen in razvijejo masten sijaj, kadar niso umiti. Medtem se denimo pri kombiniranem tipu las lasišče masti pri koži, konice las pa so suhe, kar je lahko za nego svojevrsten izziv.

Preveč zagreti

Umivanje las več kot enkrat na dan ni potrebno, čeprav jih s tem ne poškodujemo. Največje tveganje za njihovo zdravje je namreč to, kar se zgodi, ko so mokri, in oblikovanje, ki se opravi po vsakem pranju. Ker so mokri lasje najšibkejši, jih lahko vsak gib (vlečenje, česanje itd.) poškoduje, več pranja pa pomeni več sušenja in oblikovanja las po umivanju, več izpostavljenosti toploti in več škode. Za pogosto pranje izberite šampone, ki lase napolnijo s hranilnimi snovmi, lase pa ob vsakem pranju še temeljito premažite z balzamom.

Profimedia

Pravilno šamponiranje

Če se lasje zdijo nenehno mastni ali suhi, je to morda bolj odvisno od izdelkov, ki jih uporabljate, kot od genske zasnove.
Cilj je predvsem, da očistite lasišče, ki je živo tkivo. Zato lase le nežno našamponirajte in šampon dobro sperite ter jih nikar preveč ne drgnite, saj to povzroča vozle in lomljenje las.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta