Telo kliče po kumari: Zeleni čudež narave odplakne iz nas odvečno vodo in očisti črevesje

Bonbon Bonbon
19.01.2023 06:00

Čeprav kumare ne sodijo med zdravilne rastline, jih že zelo dolgo omenjajo v ljudskem zdravilstvu. Samo nezrele kumare so težko prebavljive.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Med najbolj aromatičnimi zelenjadnicami so kumare, ki svojega prijetnega okusa ne izgubijo niti z vlaganjem v kis niti s kuhanjem. So pa zelo zahtevne za gojenje; potrebujejo čim bolj pognojeno zemljo, veliko sonca, zmerno vlago, zaščito pred vetrom in ne prenesejo dotikanja, tudi zato je bolje plodove odrezati kot odtrgati. Lupina kumar je bogata z vlakninami, med katerimi so koristne snovi, kot sta kalij in magnezij. Če ste poleti pridelali kumarice doma in niste uporabljali pesticidov, jih le pojejte z lupino vred.

Pospešujejo izločanje vode

Kumare spadajo med najbolj vodene plodove in so z 10 kcal na 10 dag med najmanj kaloričnimi rastlinami. Zrele so, ko začne koža rumeneti. Ker običajno uživamo zelene kumare, še nezrele plodove, je kumarična solata težko prebavljiva. Soka ne zavržemo, kajti prav v njem so zdravilne snovi ter učinkovine, to so vitamini in mineralne snovi. Kumare niso zajete med zdravilnimi rastlinami, vendar jih že zelo dolgo omenjajo v ljudskem zdravilstvu. Pospešujejo izločanje vode in so dobrodošle za ljudi, ki imajo težave z ledvicami.

Profimedia

Za čiščenje krvi pijemo kumarični sok po požirkih, dobrodošel pa je tudi za ohranitev vitke linije. Kumarična solata je koristna za leno črevesje in deluje proti zaprtju. Sok in solata pa tudi znižujeta sladkor v krvi in sta zato primerna za sladkorne bolnike. Čisti kumarični sok je brez posebnega okusa, izboljšamo ga lahko z dodatkom jabolčnega in korenčkovega soka ali s sokom zelene. Takšen napitek priporočajo za odpravo težav, ki jih imajo ženske v meni. Askorbinska kislina in kofeinska kislina, dve glavni sestavini kumar, preprečujeta zadrževanje vode, kar pojasni učinkovitost kumar pri oteklih očeh in opeklinah. Kumara je idealna za zadostitev dnevne potrebe po vlakninah. Hrustljavo kumaro narežemo na kolobarje in jo dodamo paradižniku, zeleni solati ali pa pojemo ločeno.

Proti oteklinam in opeklinam

Enako kot za uživanje pa je kumarični sok dobrodošel za nego kože. Je najboljše naravno sredstvo proti izpuščajem, ogrcem, lišajem, kožnim vnetjem in pegam. Sok kar z rokami zjutraj in zvečer vtremo v kožo. Pomaga pri raznih težavah s kožo, tudi pri oteklinah pod očmi in pri sončnih opeklinah.

MODEL RELEASED. Mid adult woman holding a slice of cucumber in front of her eye.,Image: 275950789, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: yes
Profimedia

Kumare so enoletne enodomne rastline, ki iz tal črpajo veliko hranilnih snovi. Plodovi solatnih kumar so dolgi do 50 cm in več. V vrtu se dobro obnese mešani posevek kumar s koprcem, česnom, zeljem, solato, zeleno in visokim fižolom, slabše pa se razvijajo ob paradižniku in redkvicah. Prve kumare zrastejo v zalistju na glavnem poganjku, kasneje pa poženejo še stranski poganjki, na katerih bodo vedno znova zrasli novi plodovi. Ko na takšnem poganjku poženeta dva lista, z ostrim nožem vršiček odrežemo. Če rastlino pustimo rasti, požene preveč poganjkov, plodovi so zaradi tega manjši, nekateri celo odpadejo. Zemljo zastiramo z listjem, da preprečimo rast plevela in zadržimo vlago. Ker so kumare zelo občutljive za vročino, jih moramo hraniti v hladilniku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta