Cvetači in bučam bo na vrtu koristil poseben tretma

J. M.
06.09.2022 03:00

Poletje se počasi preveša v jesen, prav prehodno obdobje pa s seboj prinaša tudi obilico vrtnih opravil. V septembru pobiramo in spravljamo vrtnine in sadje in po malem pripravljamo tla za pomlad.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Na vrtovih zorijo paradižniki, kumare, buče, jajčevci, pobiramo pa tudi različne solate, kolerabo, špinačo, blitvo, fižol. Ker je pridelka veliko, poskusimo čim več zelenjave vložiti in zamrzniti.

Na vrt lahko te dni posadimo sadike endivije, sejemo lahko peteršilj, žličnik, črno redkev in motovilec.

Cvetači potrgamo stranske poganjke, da se osrednji del lepše razvije. Sicer pa je september še dalje nadvse primeren za pobiranje zelišč, trgamo jih ob lepem vremenu, dopoldne, takoj ko se posuši rosa.

Shutterstock

Zorenje buč

V prihodnjih dneh in tednih se obeta zorenje buč in lubenic. Zrelost buč in lubenic preverimo s potrkavanjem: višji, ko je zvok, boljši okus lubenice se nam obeta. Prav tako je koristno vedeti, da so pri bučah nadvse pomembna barva, saj bolj ko je izrazita, več vitaminov naj bi vsebovala. Zorenje buč spodbudimo tako, da rastline prenehamo zalivati in jim v obsegu 50 centimetrov z lopato posekamo korenine. Da buče ob vlažnem vremenu ne bi začele gniti, podnje položimo lesene deske.

Shutterstock

Spravilo krompirja

Ker je krompirja veliko sort, ga tudi pobiramo zelo različno. Krompir je zrel, ko se listje obarva rumeno, če pa je nadzemni del stolkla toča, bo prav tako treba čim prej izkopati gomolje. Ko pobiramo, je pomembno, da zemlja ni mokra, ker se sicer sprime z gomolji. Vse gomolje, ki so nagniti, takoj izločimo, tiste, ki smo jih z motiko morebiti poškodovali, pa čim prej porabimo. Preden ga spravimo v klet, mora krompir nekaj dni ostati zunaj, vendar pod streho, da se zemlja in prah bolje ločita od gomoljev. Potem ga znova skrbno preberemo in izločimo poškodovan pridelek, preostalega pa spravimo v temno klet s temperaturo okoli 8 stopinj Celzija. V toplem prostoru bi krompir hitro vzklil, v svetlem pa pozelenel, zato takšni prostori niso primerni za skladiščenje.

Krompir je potrebno kombinirati z drugimi živili. 
Shutterstock

Sadni vrt

Grede z jagodami zrahljamo z vilami, populimo ves plevel in okrog sadik bodisi nasujemo kompost in roženo moko bodisi kupimo specialno gnojilo za jagode in ga ob upoštevanju priloženih navodil vdelamo v tla. Med jagode lahko nasujemo tudi slamnato zastirko.

Shutterstock


Zrelo in zoreče grozdje je prava poslastica za razne ptice. Da bi pridelek ostal na trti vse do trgatve in če trsov ni preveč, ga lahko zaščitimo z mrežo iz umetne mase, ki pticam preprečuje dostop do sadežev. Mrežo je treba dobro napeti in jo napeljati tudi na straneh ter jo tam pritrditi z lesenimi letvami, da ne bi ptice zašle med trse s spodnje strani in se ujele v mrežo.

Shutterstock


Sicer pa septembra pobiramo določene sorte jabolk in hrušk. Zreli so zgolj tisti plodovi, ki jih zlahka odtrgamo. Če pripravljamo ozimnico, izberimo zdrave in nepoškodovane plodove.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta