Sramežljivka ali zapeljivka: Kaj šminka razkriva o vas?

Bonbon Bonbon
03.02.2021 06:00
Vsi modni trendi ličenja so poudarjali ženskost ustnic. Včasih je bila pomembna barva, drugič oblika, pa vendar je cilj ostal isti: poudariti ta simbol ženskosti in seksualnosti. O šminki velikokrat razmišljajo tudi psihologi, ki z njo ocenjujejo ženski značaj.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ustnice so okras ženskega obraza, njegov najbolj čuten in privlačen del. So simbol ženskosti, privlačijo poglede, izvabljajo poljube, so zaželene, vendar tudi zahtevne. Z redno nego bodo ostale lepe. Včasih si želimo ustnice poudariti, v nekaterih primerih pa kaj dodati ali odvzeti. S pravilno izbiro šminke in pravilnim nanosom je to mogoče.

Šminka je najbolje prodajani kozmetični proizvod na svetu. Številne ankete, v katerih so preučevali ličenje žensk, so pokazale, da tudi ženske, ki se ne ličijo, nosijo v torbici brezbarven ali obarvan sijaj za ustnice.

Profimedia

Odraz značaja

Psihologi trdijo, da je izbira šminke jasno sporočilo moškemu spolu in razkriva značaj ženske, ki ga nosi. Po njihovem mnenju ženska z rdečo šminko sporoča, da je svobodna in pripravljena na zapeljevanje. Katera ženska vsaj enkrat v življenju ni želela poslati takega sporočila? Medtem ko z ličenjem oči poskušamo izraziti svoja čustva (ali ne trdimo vsi, da so oči ogledalo duše?), naj bi s šminko poskušali izraziti svoje strasti. Kakšno šminko torej izbrati? Močno rdečo ali nežno rožnato, sijočo ali mat? Ali moramo vedno uporabljati isto barvo ali jo menjavati glede na barvo oblačil? Danes je vsaki ženski dostopna široka paleta barv in tekstur. Ne glede na modne smernice pa vedno popularne ostajajo močne rdeče barve.

Profimedia

Sramežljivka ali zapeljivka?

Nežna, svetla, skoraj neopazna barva šminke ali samo sijaj razkrivata čutnost in občutljivost ženske, ki jo uporablja. Lahko pa razkrivata tudi pomanjkanje poguma in sramežljivost. Intenzivne barve razkrivajo odločen karakter ženske ter njeno odkrito seksualnost. Psihologi celo trdijo, da je ta odnos sorazmeren: močnejša in temnejša je barva šminke, močnejša je tudi seksualna želja ter želja po osvajanju. Spominjajo, da sta bili v času panka moderni črna in temno vijolična barva šminke, vendar tudi nebrzdani spolni odnosi. Po drugi strani pa se feministke v 70. letih niso želele šminkati, saj so želele poudarjati, da ženske niso spolni objekti. Kakorkoli že, šminka je vsekakor učinkovita ter pomembna pomoč pri zapeljevanju. In najbolje jo je prilagoditi priložnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta