Sladice zmanjšujejo vitalnost, a težave lahko povzročajo tudi druga živila. Jih poznate?

Bonbon Bonbon
25.04.2022 06:00

Dodatki k prehrani, pripravljeni načrti prehranjevanja in okusni napitki ohranjajo lepoto in zdravje kože, las in nohtov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Znanost je potrdila delovanje cele vrste hranilnih snovi in seveda je znano, kako in na kaj vplivajo posamezni vitamini, rudninske snovi in oligoelementi. Najbolje bi jih bilo uporabljati v pripravkih za zunanjo nego, lahko pa tudi v okviru vsakodnevne prehrane, za nego od znotraj.

Koža se lušči

Vitamin A: Luščenje in pretirana suhost kože so lahko posledica mraza, vendar pa tudi pomanjkanja vitamina A, nujnega za pravilno obnavljanje celic in kompaktnost kože. Uživajte ga v obliki retinola (ki je v jetrih, tunini, jajcih, mlečnih izdelkih) ali betakarotena (ki je v sadežih oranžne barve ali v zelenjavi s temnozelenimi listi), ki ga vaše telo, odvisno od potreb, predela v vitamin A. Koristna pomoč so tudi živila, bogata z maščobnima kislinama omega 3 in omega 6 (sončnično, sojino ali koruzno olje, jajca).

Pozor: Če uživate vegetarijansko hrano in ne jeste rib in mesa, vam lahko grozi povešanje kože, ker ji manjka esencialnih maščobnih kislin, potrebnih za ustvarjanje kolagena in elastina.

Brazgotine se počasi celijo

Vitamina C in K: Če se brazgotina ali opeklina na vaši koži počasi celi in pušča grdo sled, koži manjkajo snovi, potrebne za okrevanje. V ta namen koža potrebuje predvsem vitamin A (ohrovt, peteršilj, cvetača, špinača, meso), izredno pomemben v procesu strjevanja krvi, in tudi vitamin C (rizibizi, kivi, paprika, agrumi, jagode, peteršilj), ki pospešuje ustvarjanje kolagena in koži pomaga pri obrambi pred okužbami.

Oslabljeni lasje

Vitamini skupine B: Izguba sijaja in volumna las je lahko znamenje pomanjkanja vitaminov B, pomembnih za ustvarjanje energije in sintezo aminokislin v laseh. Še posebno pomemben je vitamin B3 (v kvasu, gobah, ribah), ki spodbuja celično presnovo in lasem vrača vitalnost. Vitamin B5 (ki je v kvasu, gobah, mesu, jajcih) krepi notranjo sestavo las, vitamin B6 (v kvasu, pšeničnih kalčkih, mesu, ribah, stročnicah, bananah) pa pospešuje sintezo keratina, torej snovi, iz katere so zgrajeni lasje.

Lomljivi nohti

Kalcij in železo: Če se vam nohti cepijo in pokajo, hkrati pa vam vse bolj izpadajo lasje, vam verjetno manjka železa. Vendar pa je lahko lomljivost nohtov tudi znamenje pomanjkanja kalcija in vitamina H (ki je v kvasu, jetrih, jajcih, gobah, fižolu in leči). Da bi organizmu zagotovili potrebno količino kalcija, zadoščata skodelica mleka in 40 gramov sira na dan, pomagajo pa tudi soja, suho sadje, rukola, radič, sardele in peteršilj v prehrani ter začinjene jedi z rožmarinom in baziliko.

Profimedia

Koristni ali škodljivi?

Katera živila bodo povečala vašo lepoto, katera pa lasem in koži zmanjšala sijaj in vitalnost?

Sladkarije: Če kot otrok radi uživate razne sladkarije in bonbone, naj vas opozorimo, da si s tem nevarno pospešujete staranje. Sladkarije v krvi sprožijo hiter porast ravni sladkorja, ta pa poškoduje beljakovine. Poškodbe proteinov v koži so naraven spremljevalni pojav staranja, sladkor pa to dogajanje pospešuje. 

Temna čokolada: Čeprav deloma drži, da lahko sladkarije, vključno s čokolado, sprožijo akne, pa bi lahko bila dobra temna čokolada (s 70 ali več odstotki kakava) dobrodošla za lepo kožo. Raziskave so pokazale, da lahko močni antioksidanti flavonoidi zboljšajo krvni obtok, spodbudijo dotok kisika v kožo, zboljšajo hidratacijo kože in zmanjšajo njeno občutljivost za sončne žarke. Vendar se zavedajte, da je temna čokolada bogata tudi s kalorijami.

Pikantne začimbe: Ženske, žrtve mozoljavice na obrazu (rozacee), še predobro vedo, da se morajo izogibati močnim začimbam. Pikantne začimbe prenesejo le redke vrste kože, še zlasti pa se jih varujte, če ste dosti na soncu: na morju, v gorah ali na snegu.

Mleko: Če imate akne in ste nagnjeni k vnetnim procesom kože, vaša koža ne potrebuje mleka. Novejše raziskave so opozorile na povezanost uživanja mleka in pojavov prišča in aken. Vendar bi bila izključitev mleka iz prehrane napačna odločitev. Uživajte mlečne izdelke, dodatno pa sezite po vitaminu D, po potrebi v obliki dodatka k hrani.

Vino: Rdeče vino vsebuje antioksidante polifenole, ki koži pomagajo v obrambi pred prostimi radikali. Vendar zadošča kozarec vina na dan. Prevelika količina alkohola zmanjša izločanje antidiuretskega hormona, posledice pa so pogosto močenje, dehidracija telesa, suha in utrujena koža z bolj ali manj vidnimi gubami. Vino uživamo v zmernih količinah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta