Razbijamo mite o hujšanju: Napake, zaradi katerih ste vedno znova debeli in nezadovoljni

Bonbon Bonbon
07.02.2022 06:00

Le malo je tistih, ki nikoli po praznikih niso poskusili shujšati s kakšno hitro dieto, s katero bi se za vedno znebili odvečnih kilogramov, vendar so na koncu običajno še kakšnega pridobili.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Da bi se lahko izognili napakam, medtem ko skušate doseči želeno telesno težo, bi se morali seznaniti z najbolj razširjenimi miti o prehrani in telovadbi. Pa poglejmo nekatere:

1. mit: Vmesnim obrokom bi se morali izogibati

Med hujšanjem nam ni treba stradati. Ko vam začne v želodcu kruliti, se pri vas verjetno hkrati vklopi alarm, da si ne bi smeli pokvariti apetita za pravi obrok. Toda majhni vmesni obroki bodo prispevali k temu, da boste pojedli manj in da bo vaša prebava nenehno delovala. Veliko slabše se je izstradati do vrtoglavice ter se nato hitro in pošteno najesti. Pet manjših obrokov je veliko boljša izbira od tega, da bi vse dovoljene kalorije zaužili med enim obrokom. Pri vmesnih obrokih je pravzaprav nevarno to, katero hrano izberemo, saj bodo čips, piškoti in sladkarije zagotovo izničili ves vaš trud. Sadje, zelenjava, arašidi in lahke različice jogurta in sirov so še kako priporočljiv vmesni obrok, pri čemer pa morate biti seveda pozorni na njihovo količino.

Portrait of an athletic woman having a break, drinking juice while standing with lots of healthy fresh food on the kitchen. Concept of losing weight, sports and healthy eating,Image: 511538695, License: Royalty-free, Restrictions:, Model Release: yes, Credit line: Profimedia
Profimedia

2. mit: Hitro pripravljena hrana je najhujša sovražnica diete

Dvojni cheeseburger, velika porcija ocvrtega krompirčka in velika kokakola ne pomagajo pri izgubljanju odvečnih kilogramov, a se vam tovrstni hrani kljub temu ni treba za vedno in povsem odreči. Pravzaprav je stvar v izbiri tistega med nepriljubljenimi živili, ki bo povzročilo najmanj škode. Največja slabost hitro pripravljene hrane je delež natrija, ki močno presega priporočeno količino. Če si zaželite prepovedane hrane, najprej pojejte solato, in sicer brez kaloričnega preliva, olja in prevelikih količin soli.

3. mit: Vsi ogljikovi hidrati so škodljivi

Prehrana z manj ogljikovimi hidrati sploh ni napačna izbira, vendar to ne pomeni, da morate postati panični že ob omembi teh spojin. Vsi ogljikovi hidrati ne nastajajo enako, živila iz bele moke in sladkorja res niso dobra izbira, toda stročnice in polnovredna žita, kot sta na primer rjavi riž in kruh iz integralne moke, sploh niso škodljivi, vaš organizem jih celo zelo potrebuje. Organizem ogljikove hidrate med telovadbo uporablja kot gorivo za izgorevanje maščobe, kar je še eden od razlogov, da se košarici s kruhom preprosto ne smete odreči.

4. mit: Nekatera živila pomagajo pri porabi kalorij

Obstajajo različna mnenja o tem, ali določena živila spodbujajo metabolizem tako, da mu pomagajo, da porabi več kalorij. Vsako živilo po svoje prispeva k zdravju, vendar se mnogi sprašujejo, ali se kalorije od živila do živila razlikujejo. Kalorija je kalorija, ne glede na izvor. Ni hrane, ki bi pospešila delovanje vašega metabolizma in izgorevanje kalorij, in takšen učinek posameznih živil je tako majhen, da ga lahko brez oklevanja zanemarimo. Izvedenci zato vsem svetujejo, naj povečajo svojo mišično maso, saj je to edini način, da povečamo porabo kalorij med mirovanjem. Poleg tega bi morali uživati hrano, ki je bogata z vodo in vlakninami, ker dlje časa ostane v našem telesu in s tem prispeva k raztapljanju odvečnih maščobnih blazinic.

Profimedia

5. mit: Redni obroki in telovadba zagotavljajo ohranitev idealne telesne teže

Naše telo se z leti nenehno spreminja, vendar ne samo zaradi staranja, marveč tudi zaradi novih izzivov, čustvenih stanj in aktivnosti. Način prehrane ter intenzivnost, pogostost in vrsto telovadbe bi morali prilagajati novim okoliščinam in potrebam organizma. Ko se staramo, se nekateri procesi v telesu upočasnijo, zaradi česar bi morali več telovaditi in manj jesti. To je najbolj znano ženskam po meni. Najbolj korenite spremembe se namreč dogajajo okoli 40. leta starosti.

Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta