Poporodno telo: Oh, te vroče supermame

Urška Kereži
12.03.2019 06:02

Ob objavi prve fotografije Khloe Kardashian v kopalkah, ki so jo paparaci na plaži ujeli zgolj nekaj mesecev po rojstvu hčere True, je tračarski TMZ navdušeno zapisal, da je njeno ponosno izpostavljanje popolnega seksi "mom bod" poporodnega telesa idealna maščevalna strategija prešuštniškemu košarkarju Tristanu Thompsonu. In da je iz spopada s številnimi vzponi ter padci, od prebolevanja omenjene odmevne seksafere, v katero je bil vključen njen izbranec, do bitke v zvezi z odločitvijo, ali naj mu oprosti in vse pozabi oziroma ga zapusti in odide nazaj k družini, očitno izšla kot lepa zmagovalka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Khloe Kardashian
Profimedia
Beyonce z dvojčkoma
Profimedia

Nič več, kot je bilo

Še v naši generaciji se je ženskam stavek: "Izgledaš prava mati!" lepil malodane kot žaljivka. V spominu bi namreč prebudil retro predstavo o neurejeni, razdražljivi, razočarani gospodinji, z nekaj deset kilogrami preveč in pozabljeno navijalko v laseh, ki se je ženskosti, seksapilu, energičnosti in vitalnemu telesu s poroko in otroki odrekla za zmeraj. A lá večno cinična in zajedljiva Roseanne Barr v istoimenski televizijski komični nanizanki Roseanne, nezamenljiva Peggy Bundy v Družini za umret ali skrbna, vedno nevrotično nasmejana Kitty Forman iz serije Oh, ta sedemdeseta. In čeprav je vse te "naše" pop mame, s katerimi smo odraščale, težko zvesti zgolj na en sam imenovalec, subtilno, a neizbrisno oblikujejo en sam "pravi mušter", ki mu je treba slediti, in jasno določajo druge, ki so vredni posmeha. Pri tem pa večino vsebine (še danes) določa oblika telesa.

"Dad body"

Nič manj hvaležen in dobičkonosen material za objavljanje na spletu in v medijih pa danes ni niti razgaljeno moško telo. Le kriteriji za izbor, ocenjevanje in oboževanje so očitno drugačni. Ko se pod fotografijami slavnih očetov na plaži pojavi izraz "dad body" oziroma telo očetov, opisuje namreč mehko in malenkost zapuščeno podobo denimo Setha Rogena ali Vincea Vaughna, z opaznim, a šarmantnim pivskim trebuščkom. Uporabljena sintagma je torej ljubkovalen, milo ironičen kompliment junakom, ki duše niso zapisali telovadnici, zato pa niso nič manj seksi. Pravzaprav govori o popolni obliki blazinice za stiskanje na domači sedežni, ob polni posodi sveže pečene maslene pokovke. O vseh finih konotacijah torej, ki iz ženskega ekvivalenta "mom bod" čudežno izginejo, na izpraznjeno mesto pa se ponovno prilepijo seksistične podobe neugledne ter aseksualne mame, ki sta ji nosečnost in materinstvo za zmeraj "uničila" postavo. A mame vračajo udarec.

Resnično telo

Profimedia
Jennifer Lopez
Profimedia

Dobrodošle spremembe

Brez dvoma je dramatičnih priložnosti in izzivov za preoblikovanje ženskega telesa veliko več kot pri drugi polovici človeštva. Samo med nosečnostjo in s porodom se kaj zagotovo spusti, razširi, poveča, poglobi, drugo skrči ali kar izgine. In ne glede na dobro voljo, vložen trud, disciplino je mnogo teh sprememb nepopravljivih, pa če se pišete Kardashian ali Beckham. Zato bi bilo slednje morda celo modro razglasiti za "duševnemu zdravju nevarne", glede na neverjetno mlad fan club, ki mu vsakodnevno postavljajo ideale in perejo možgane. Da vsaj nekoliko utiša šepet slabe vesti, si je zato Queen Bey v enem od intervjujev za trenutek dovolila stopiti s piedestala med smrtnice ter izgubila besedo ali dve za opis odnosa z novo podobo, ki sta jo prinesla zadnja nosečnost in težek porod dvojčkov, med katerim je skorajda izgubila življenje.

Brez pritiska

Na srečo se večina najlepših žensk na svetu, tistih resničnih, ki jih ne vidimo zgolj zreduciranih na dve dimenziji ekrana ali lista papirja, v življenju ne bori za doseganje nedosegljivega imperativa lepote ter se z veseljem "žrtvujejo" za nove družinske člane. A čisto enako "kul" so dnevi, ko se vidimo kot obraz za milijon evrov ter se trudimo za odlično formo, kot tisti, ko smo si povsem neprivlačne. Telo si pač zapomni srečne in manj vesele trenutke, ki so za nami. Dneve za računalnikom, vožnjo s kolesom, padce z drevesa, kilometre v avtu, poletja na plaži, dobra kosila, rojstne dneve. In namesto da se trudimo iz njega izbrisati zgodovino, raje uživajmo v lepoti pripovedovanja bogate življenjske zgodbe. Ne nazadnje lepota in seksapil tako nista odvisna od kilogramov in strij. Vsi, ki tem omejitvam verjamejo, pa so prikrajšani za veliko vznemirljivih pogledov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta