Nevarnosti in miti: So sladila res škodljiva? Pa rentgenski žarki?

Bonbon Bonbon
09.09.2021 08:15
O nekaterih zdravstvenih nasvetih ni treba dvomiti: kajenje škoduje zdravju, zelenjava in telovadba sta zdravi. Vendar odgovori na vsa zdravstvena vprašanja žal niso tako enostavni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

V množici na prvi pogled nasprotujočih si informacij si pogosto zaželimo, da bi lahko verodostojne informacije ločili od ostalih. Naj vam nanizamo nekaj najpogostejših vprašanj in odgovorov z zdravstvenega področja.

Slabo držo lahko popravite

Slaba drža je pogosta težava v moderni družbi. Kadar ste sključeni, vretenca močneje pritiskajo na diske med njimi in hrbtenica se spontano vrača v ta položaj. Ko se hrbtenica enkrat navadi na takšno držo, se postopoma zvija. Pritiskati lahko začne na prsni koš ali trebušno votlino, to pa lahko oteži dihanje in povzroči prebavne težave.

K sreči lahko slabo držo popravite. Kadar sedite, si spodnji del hrbtenice podprite z majhnim vzglavnikom, ki omogoča naravno držo hrbtenice. Dolgo sedenje povzroča krajšanje mišic na zadnjem delu noge, kar vpliva na medenične kosti in slabo držo, zato ob sedečem delu redno vstajajte in raztegujte nožne mišice. Pol ure dnevno sedite po turško in se izogibajte visokim petam, ki prav tako krajšajo mišice.

Oralna kontracepcija

Nekoč so zdravniki priporočali prekinitev jemanja kontracepcijskih tablet, da bi se telo med tem časom očistilo. Mislili so, da estrogen in progestin povzročata rakasta obolenja, težave pri porodu, zgoščevanje krvi ali čezmerno telesno težo. Vedeti moramo, da je tabletka v šestdesetih letih vsebovala veliko več hormonov kot danes.

Raziskave so pokazale, da imajo ženske, ki jemljejo tabletko, 10 do 20 odstotkov možnosti, da obolijo za rakom na dojki. Pri dveletnem jemanju tabletk je verjetnost, da bodo zbolele zaradi raka na maternici, za 40 odstotkov nižja kot pri drugih, pri štiriletnem jemanju tabletk pa celo za 60 odstotkov nižja. Po petih letih se verjetnost raka na jajčnikih zmanjša za 50 odstotkov, po osmih letih pa celo za 80 odstotkov. Ženske, ki kadijo in uporabljajo oralno kontracepcijo, so 30-krat bolj izpostavljene srčnemu infarktu.

Strah pred zgodnjim infarktom

Po statistiki zelo malo žensk, mlajših od 40 let, doživi srčni infarkt. Medtem ko doživi infarkt 10.000 žensk med 29. in 44. letom, infarkt v enaki starosti doživi 34.000 moških. Smrt zaradi infarkta je pogostejša pri mlajših ženskah kot pri moških. Ženske naj bi namreč potrebovale od 30 do 60 minut več, da bi svoje srčne simptome vzele resno. Tipični simptomi so: občutek nelagodja v prsih, rokah, vratu ali ustih, plitko dihanje, splošna utrujenost in znojenje. Takojšnja zdravniška pomoč je še posebno pomembna, če ste v rizični skupini za infarkt v mlajši življenjski dobi. Infarktu so šestkrat bolj izpostavljene mlade kadilke, najpogosteje pa so žrtve ženske z diabetesom in zvišano količino holesterola v krvi. Krvni pritisk naj ne bo višji kot 120/80 mmHg, raven LDL-holesterola nižja od 100 mg/dl, HDL-holesterola pa višja od 50 mg/dl.

Profimedia

Nevarna nosečnost po 35. letu?

Zaradi tehnoloških napredkov pri umetni oploditvi in sodobnega načina življenja danes ženske rojevajo veliko kasneje kot nekoč. Ginekologi ženskam, starejšim od 35 let, ne odsvetujejo nosečnosti, saj jih bo večina imela zdravo nosečnost in bo rodila zdrave otroke. Ženske v tej starosti težje zanosijo, verjetnost spontanega splava pa je 20-odstotna. Starejša je nosečnica, večja je tudi verjetnost, da se bo otrok rodil z napako (npr. Downovim sindromom). Ženske, starejše od 35 let, bi morale obiskati perinatologa, ginekologa specialista, ki bo preveril, kako tvegana je nosečnost.

Zlom kosti

Nikoli ni prepozno, da okrepite kosti. Največjo kostno maso dosežemo do 25. leta starosti, nato pa takšna ostane do 30. ali 40. leta. Zatem se začne zmanjševati, kosti pa postanejo bolj krhke in lomljive. Izgubo kostne mase lahko povzročijo hormonske spremembe, manjša telesna aktivnost, kronične bolezni, neprimerna prehrana, kajenje ali pretirano pitje alkohola. Zdravljenje osteoporoze je učinkovito samo pri ženskah po menopavzi, zato lahko pred tem poskrbite samo za preventivo.

Osteoporozi se lahko izognete, če ste fizično aktivni in v telo vnesete dovolj kalcija. Vsakodnevno vnesite vsaj 1000 miligramov kalcija v obliki mlečnih izdelkov, hrane, bogate s kalcijem, ali preparatov, in redno telovadite. Tako boste obdržali kostno maso in povečali delovanje mišic, zaradi česar je verjetnost zloma kosti tudi pri padcu manjša.

Ali so rentgenski žarki nevarni?

Količine sevanja, ki jih uporabljajo v medicinski diagnostiki, navadno ne povzročajo raka. Sevanje med rentgenskim slikanjem je tako majhno, da ga je težko izmeriti. Kljub temu strokovnjaki odsvetujejo pretirano in nepremišljeno uporabo rentgena. Izpostavljanje rentgenskim žarkom je upravičeno takrat, ko je koristno za zdravje (odkrivanje bolezni, zlomov). Znanstveniki opozarjajo na neutemeljen strah ljudi pred sevanjem mobilnih telefonov ali mikrovalovnih pečic, saj veliko večjo nevarnost povzročata kajenje in sončenje.

Profimedia

Kako zdrave so ribe?

Riba je eno najboljših živil, saj ne redi in pozitivno vpliva na možganske funkcije. Čeprav nam to zagotavljajo z vseh strani, so se pojavile tudi govorice, da naj bi ribe vsebovale velike količine strupenih kovin, še posebno živega srebra in nevrotoksinov, ki naj bi bili še zlasti nevarni za nosečnice.

Raziskave so pokazale, da otroci nosečnic, ki so tedensko pojedle tudi dvanajst ribjih obrokov, nimajo nikakršnih posledic ali okvar. Kljub temu bodite med nosečnostjo previdni in se izogibajte ribam, ki naj bi vsebovale velike količine živega srebra. Največje količine naj bi vsebovala tunina. Ženskam, ki bi rade zanosile, svetujejo, da šest ali dvanajst mesecev pred nosečnostjo jedo samo ribe, ki vsebujejo malo težkih kovin.

Umetno sladilo ali sladkor?

Raziskave so pokazale, da so številna umetna sladila, ki ne vsebujejo kalorij, popolnoma neškodljiva za zdravje. Strokovnjaki tako niso potrdili ugibanj, da naj bi se sukraloza nabirala v organizmu. Zdravniki vsem, ki dalj časa trpijo zaradi ponavljajočih se migren ali so iz neznanega razloga stalno utrujeni ter težko razmišljajo, svetujejo, naj iz prehrane umaknejo vse kemikalije in konzervanse (tudi sladila). Če trpite zaradi opisanih simptomov, poskušajte iz prehrane odstraniti kemikalije in opazujte, kaj se bo zgodilo. Možno je, da so prav one vzrok za vaše tegobe.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta