Ne odganja zgolj vampirjev: Ko boste izvedeli, kaj je v njem, boste na česen gledali povsem drugače

Bonbon Bonbon
09.03.2022 06:00

Zadah po česnu res ni prijeten, a ga pozitivni učinki na zdravje odtehtajo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Česen in pripravki iz njega sodijo med najširše uporabljene zdravilne rastline. Čebulica vsebuje nedišečo spojino aliin, žveplov derivat aminokisline cisteina, ki je skladiščena ločeno. Reakcija steče v približno devetih sekundah. Nastane spojina alicin, ki jo dobro poznamo po značilnem vonju, dokazali pa so tudi njeno protibakterijsko in protihiperlipemično delovanje.

Profimedia

Alicin razpada na številne žveplove spojine z močnim vonjem, ki jih po obroku s česnom lahko zaznamo tudi v izdihanem zraku (izloča se tudi z znojem). Med dokazanimi učinki spojine v česnu je protitrombotično delovanje ali preprečevanje zlepljenja krvnih ploščic in nastajanja krvnih strdkov, k čemur pripomorejo spojine, ki nastanejo iz aliina.

Izvlečki iz česna imajo najbolj pomembno vlogo pri preprečevanju ateroskleroze. Redno uživanje svežega česna ali izvlečkov z določeno količino alicina lahko zmanjša vrednost holesterola in lipidov (maščob) v krvi in tako zmanjša tveganje ateroskleroze.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta