Krvaveče dlesni in razmajani zobje? Pomagate si lahko tudi sami. Zavrite vodo in ...

Bonbon Bonbon
02.12.2021 06:00

Vsakodnevno uživanje zelenega čaja lahko pomaga tudi pri boljšem zdravju v ustih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Že več kot štiri tisočletja je zeleni čaj priljubljen napitek azijske kulture. V tradicionalni kitajski in japonski medicini velja, da pitje zelenega čaja zdravi bolezni in celi rane. Sodobne znanstvene raziskave pa ugotavljajo potencialne zdravstvene koristi pitja zelenega čaja predvsem na področju hujšanja, zdravja srca in preventive pred rakom. Toda raziskava v Journal of Periodontology, uradni publikaciji Ameriške parodontalne akademije, je razkrila še eno korist pitja zelenega čaja.

Raziskovalci so ugotovili, da redno vsakodnevno uživanje zelenega čaja lahko pomaga pri bolj zdravih zobeh in dlesnih. "Že dolgo se je domnevalo, da je v zelenem čaju veliko koristnega za zdravje," je zapisal avtor raziskave dr. Jošihiro Šimazaki z univerze Kjušu v Fukuoki na Japonskem. Prav zato, ker na Japonskem mnogi vsakodnevno pijejo zeleni čaj, je s svojimi kolegi želel raziskati, kako uživanje zelenega čaja vpliva na parodontalno zdravje, s posebnim poudarkom na povezavi med parodontalnim in splošnim zdravjem.

Profimedia

Parodontalna bolezen

"O parodontalni bolezni govorimo, ko je v ustih prisotno kronično vnetje, ki prizadene najprej dlesni, pozneje pa globlja obzobna tkiva, vključno s kostjo, ki daje zobem oporo. Znaki vnetih dlesni so krvavitev, nabreklost, pordelost in občutljivost na dotik. Če se vnetje dlesni ne odpravi, bolezen počasi in tiho, a vztrajno napreduje. Ta proces po navadi poteka brez bolečin, končna postaja pa je izguba zob. A izgubljeni zobje niso nič v primerjavi z vplivom, ki ga lahko ima parodontalna bolezen na splošno zdravje: povečano tveganje za srčni infarkt, možganska kap, prezgodnji porod in nižja porodna teža novorojenca, oslabljen imunski sistem, sladkorna bolezen ... S skrbjo za ustno zdravje je neposredno povezano tudi ohranjanje splošnega zdravja. Začne se z vsakodnevno temeljito in pravilno ustno higieno, zaokroži pa z rednimi preventivnimi pregledi pri zobozdravniku in profesionalno ustno higieno, ki vključuje tudi odstranjevanje zobnega kamna pri ustnem higieniku ali zobozdravniku.

Profimedia

Pri izbiri pripomočkov je pomembno, da so učinkoviti in da se z njimi ne poškodujemo. Z zobno ščetko, ki ima več tisoč tankih ščetin, bomo lahko nežno očistili rob dlesni, ne da bi se poškodovali. Obvezno moramo uporabiti tudi medzobne ščetke in/ali zobno nitko, s katerimi bomo očistili ne samo prostore med zobmi, ampak tudi robove dlesni ob zobeh v medzobnih prostorih. Na teh mestih se namreč vnetje razvije najprej. Tudi ni vseeno, kako vse te pripomočke uporabljamo, zato so redni obiski zobozdravnika ali ustnega higienika koristni tudi zato, da se s strokovno pomočjo naučimo ali osvežimo znanje in spretnost pravilne uporabe zobne in medzobne ščetke ter nitke.

Antioksidanti

Ustna higiena je za ohranjanje ustnega zdravja najbolj pomembna. Seveda pa ob tem ne smemo pozabiti, da k dobremu zdravju pripomore tudi zdrav način življenja z veliko gibanja in uravnoteženo prehrano. In kako lahko zeleni čaj pomaga pri ohranjanju parodontalnega zdravja?

Shutterstock

Strokovnjaki odgovarjajo, da mu to sposobnost lahko pripišemo zaradi antioksidanta katekina, ki ga vsebuje. Antibakterijsko, antivirusno, protivnetno in antioksidantno delovanje so samo nekatera izmed mnogih, ki jih pripisujejo flavonoidom, kamor spada tudi katekin. Zaradi pozitivnega vpliva tudi na zdrave dlesni oziroma na ustno zdravje je skodelica zelenega čaja na dan zelo dobrodošla. Privoščite si jo torej.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta