Klik do ljubezni sredi pandemije: Kako najti sorodno dušo v koronačasu?

Gregor Grosman Gregor Grosman
30.10.2020 06:00
Kako drugačna sta spoznavanje in ljubezen v časih zooma in tinderja? Številni tuji spletni portali so prepričani, da smo zaradi pandemije novega koronavirusa sredi revolucije zmenkov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Vse več ljudi se zaradi številnih omejitev druženja povezuje in srečuje na spletu, preko številnih aplikacij in portalov potekajo prvi virtualni zmenki, ljubezen in tudi seks se selita v digitalni svet.

Algoritmi iščejo primerne partnerje, Fastcompany navaja, da naj bi se blizu 40 odstotkov heteroseksualnih parov spoznalo prek interneta, v svetu istospolno usmerjenih naj bi bil ta odstotek še višji. V času covida-19 pa zaprti bari, odpovedane kulturne prireditve in obdobje brez množičnih prireditev, kot so glasbeni koncerti, delajo spletno spoznavanje še toliko bolj privlačno. Za vse generacije.

Avdio-video pogovori začasna alternativa

Kako drugačno je iskanje zmenkov, smo preverili pri spletnem portalu Ona-on.com. Direktor Luka Kogovšek nam je povedal, da so morali v prvem valu korone celo nadgraditi strežnike, tolikšna je bila rast uporabnikov. "V vsakem primeru pričakujemo v drugi polovici leta sezonsko povečanje zanimanja za spletne zmenke, saj z jesenjo prihajajo daljši večeri, in več uporabe spletnih storitev."
{infobox-gray}141380{/infobox-gray}

Video zmenki so že od prvega dneva zelo aktualni, dodaja, uvedli so jih izključno na mobilni aplikaciji, na kateri je že več kot 70 odstotkov uporabe portala. "Večina uporabnikov spleta se je že zelo navadila uporabljati avdio-video pogovore v zasebnem in poslovnem smislu, zato ne preseneča, da hitro postajajo sestavni del spoznavanja samskih. Okoli 50 odstotkov aktivnih uporabnikov navaja, da so že preizkusili avdio-video zmenke ali jih nameravajo v kratkem," tako Kogovšek. Meni, da se glavni razlog skriva v preverjanju, ali se je z osebo smiselno dobiti tudi v živo, saj zgolj dopisovanje lahko ustvari napačen vtis, medtem ko avdio-video pogovor predstavlja izjemen približek srečanja v živo. "Da se torej ne odpravljamo na zmenek na slepo." Tudi veliko starejših uporabnikov po besedah sogovornika navaja, da vidijo v avdio-video pogovorih pomemben del nadaljnjega povezovanja, medtem ko pred prvim zmenkom v živo ne želijo izgubljati časa z avdio-video pogovorom.
{api_embed_photo}593438{/api_embed_photo}

Prednosti avdio-video pogovorov so predvsem elementi, ki jih dopisovanje ne uspe posredovati: govorica telesa, glas, energija, humor. Za razliko od zmenka v živo manjka od pomembnih elementov spoznavne kemije samo še vonj. Video zmenkov se po podatkih portala izraziteje poslužujejo samski do 50 let, medtem ko starejši za zdaj precej manj. Prve analize kažejo, da je uporaba odvisna od prve izkušnje z avdio-video pogovori, potem ko enkrat preizkusiš, se ti dopisovanje zdi precej počasna in retro oblika spoznavanja. Vsekakor pa je nekaj tekstovnega dopisovanja obveznega, preden se odklenejo avdio-video pogovori, saj ne želijo, da se ljudje, ki si niso izmenjali vsaj nekaj tekstovnih sporočil in s tem pokazali zanimanja drug za drugega, vsiljivo kličejo.

Korona match namesto srečanj v živo

Direktorica in ustanoviteljica Dogodkov za Samske Nina Slapnik nam je povedala, da so samski zaradi izolacije postali veliko bolj osamljeni, in "verjamemo, da se je bilo marsikomu res težko soočati z razmerami. Zato smo se odločili, da samskim prav vsak dan ponudimo čudovito priložnost spoznavanja preko naše FB-strani Dogodki za Samske. Vsak večer ob 19. uri smo se brezplačno spoznavali preko različnih vprašanj in tako oblikovali veliko novih poznanstev, tudi partnerstev, kar smo izvedeli nekoliko kasneje." Dogodkov (in potovanj) v živo med karanteno niso več smeli organizirati, zato je bilo veliko samskim onemogočeno spoznavanje v živo, pristen stik z novimi ljudmi. So pa oblikovali novo storitev, ki so jo poimenovali kar Korona Match. "Storitev je popolnoma enaka kot dogodek Zmenki z ujemanjem. Šlo je le za posredovanje kontaktov osebam, ki se med seboj ujemajo glede na predhodno izpolnjen spletni vprašalnik," je pojasnila Slapnikova, ki je storitev opisala kot izredno uspešno, saj so v času karantene posredovali več kot 2000 kontaktov ujemajočim se osebam. "Zato smo prakso podaljšali tudi v naslednje mesece in je še danes v našem programu dogodkov."

Osamljenost je nevarna

V koronačasu je sogovornica prejela veliko sporočil, v katerih so ji samski zaupali, kako dragocen jim je stik v živo in kako spletno spoznavanje nikakor ne more nadomestiti tega, kar delajo z Dogodki za Samske. "Pogrešali so vse, kar se dogaja pri nas, in v njihovih zapisih je bilo čutiti iskreno hvaležnost, da ustvarjamo prav dogodke v živo," pojasnjuje Slapnikova, ki je prepričana, da je stik v živo še kako pomemben, ne samo za samske.
{api_embed_photo}593439{/api_embed_photo}
"Brez povezanosti se lahko hitro počutimo osamljene, osamljenost pa lahko vodi tudi do bolezni. Obstaja raziskava, v kateri so ugotovili, da je osamljenost veliko bolj nevarna, kot če bi pokadili 15 cigaret na dan, in da naj bi imeli osamljeni za kar polovico več možnosti za prezgodnjo smrt kot tisti z zdravimi družabnimi povezavami." Hitre zmenke so v zadnjih mesecih organizirali le nekajkrat, pri tem pa sledijo smernicam NIJZ in vsem ukrepom, ki jih sprejema vlada, je dodala. Od začetka so zelo priljubljeni tudi izleti v hribe, a zdaj je treba upoštevati vse nove ukrepe, ki so preprečili tudi zabave in plesne večere. Vendar pa upajo, da bodo 31. decembra lahko organizirali njihov najljubši dogodek - silvestrovanje. "Držimo pesti, da se bo epidemiološka slika kaj izboljšala in nam dovoljevala več druženja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta