Z globusom v žepu na svetovno prvenstvo po medaljo

Miha Dajčman
25.02.2021 07:00
Tekačica Anamarija Lampič, novopečena zmagovalka svetovnega pokala v sprintu, ima danes priložnost osvojiti tudi naslov svetovne prvakinje
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V torek zvečer se je Anamarija Lampič razveselila odločitve Fisa, da v tej sezoni ne bo več sprintov za svetovni pokal. Foto: REUTERS
Reuters

Dva dni pred prvim od dveh vrhuncev na svetovnem prvenstvu je nasmejana smučarska tekačica Anamarija Lampič novinarjem razlagala, da danes ne bo nastopila obremenjena s pritiskom, saj je zadovoljna z dosedanjim delom sezone. Vseeno je poudarila, da na svetovnem prvenstvu šteje le medalja in ta je tudi njen osrednji cilj. V torek zvečer jo je razveselila še odločitev Mednarodne smučarske zveze (Fis), da sprintov za svetovni pokal v tej sezoni po številnih odpovedih tekmovanj ne bo več. Tako je 25-letnica prvič v karieri osvojila mali kristalni globus, ki ga, vsaj tako pravi, kot lovoriko ceni bolj od medalje na svetovnih prvenstvih. Lampičeva je druga Slovenka z malim kristalnim globusom v smučarskem teku, v sezonah 2007/08, 2008/09 ter 2010/11 ga je osvojila tudi Petra Majdič.

Danes bo najboljša slovenska smučarska tekačica lovila drugo medaljo na svetovnih prvenstvih, pred dvema letoma jo je osvojila v ekipnem sprintu v navezi s Katjo Višnar. Tudi v nedeljo bo v tej disciplini Slovenija z Lampičevo in Evo Uravc ena glavnih favoritinj za medalje. Najboljša slovenska športnica leta 2020 bo morala odmisliti visoke temperature v Oberstdorfu, ki jo motijo in ji zaradi telesne konstitucije ne ustrezajo.

"Cilj je medalja, na SP le to šteje. Ne bom posebno potolčena, če je ne bom dobila, a bom naredila vse, da pridem vsaj v finale in potem mogoče tudi na stopničke. Vem, česa sem sposobna, zato sem mirna. V teh pogojih moraš biti nežen s snegom, ne smeš iti na moč," je pred tekmami v Oberstdorfu povedala Lampičeva.

Lani je bila na tekmi v Oberstdorfu druga, a so progo za svetovno prvenstvo na Bavarskem skrajšali in bo še težja, meni nasmejana 25-letnica iz Valburge. "Na polno bo treba ves čas. Bolj skupaj bomo tekmovalke, tako kot smo bile že na sobotni trening tekmi. Skupaj smo bile do zadnje ravnine. V zadnjih desetih metrih pred spustom in na dolgi ciljni ravnini se bo veliko dogajalo."

Ne bo pa Lampičeva edina iz slovenskega tabora, ki meri visoko. Na zadnji posamični sprinterski tekmi (v prostem slogu) v svetovnem pokalu 6. februarja v Ulricehamnu na Švedskem je Eva Urevc z uspehom kariere končala kot peta. Anamarija Lampič je takrat izpadla v polfinalu in bila na koncu sedma. Zmagala je Švedinja Maja Dahlqvist, drugo mesto je osvojila njena rojakinja Johanna Hagström, tretje pa Američanka Jesse Diggins, vodilna v skupnem seštevku svetovnega pokala. Dan kasneje sta na Švedskem Slovenki zmagali v ekipni sprinterski tekmi, kar je bila prva zmaga za Slovenijo v tej disciplini. S tem sta napovedali tudi boj za sam vrh na svetovnem prvenstvu.

Na SP v Oberstdorfu bo danes na sporedu prva od dveh najzanimivejših disciplin tekaškega dela prvenstva za slovenski tabor; ob 9. uri se bodo začele kvalifikacije sprinta posameznic v klasični tehniki, ob 11.30 pa bodo na programu izločilni boji. Ekipna tekma bo v nedeljo. Lampičeva še nima načrta, ali bo na prvenstvu sodelovala tudi prihodnji teden, ko so na sporedu daljše preizkušnje. Vse bo odvisno od vremenskih razmer in dosežkov na obeh sprinterskih tekmah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta