Štuhčeva želi nazaj

Bojan Bauman
18.12.2020 09:00
Prejšnji teden se je na smuku za svetovni pokal v Val d'Iseru izkazal Martin, danes bo tam njegov dosežek lovila Ilka.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bo Ilka Štuhec nasmejana zapuščala Val d'Isere? 
Team Ilka

Konec tedna bodo tekmovali alpinci v hitrih disciplinah. Dekleta so zbrana v Val d'Iseru, kjer je pred petimi dnevi Martin Čater slavil premierno zmago v smuku. Na startu bosta danes ob 10.30 dve naši dekleti - Ilka Štuhec in Maruša Ferk. Obe trenirata in nastopata s svojimi ekipami, njuni pričakovanji pa se razlikujeta. Ferkova je zaradi slabših rezultatov v prejšnjih sezonah izpadla iz slovenske reprezentance. Ker je prepričana, da v vrhunskem smučanju še ni rekla zadnje besede, je bila primorana tekmovanje nadaljevati v lastni režiji; sedaj se dokazuje predvsem sebi.

Štuhčeva si tudi pod pokroviteljstvom smučarske zveze želi vrnitve v vrh svetovnega pokala, kjer je doslej zbrala devet zmag. Največ, sedem pred tremi leti in še dve v letu 2019. Lanska sezona je bila zanjo podpovprečna, a za letos je že napovedala drugačne zgodbe. Zato je zanjo pomembno, kako se bo začela ta sezona, ki je zaradi omejitev zelo posebna, tudi tekmovalno, saj je najprej zaradi nevarnosti širitve virusa odpadel uvod v Severni Ameriki. Zatem sta odpadli tudi prvi dve tekmi, ki sta bili na sporedu v Sankt Moritzu - takrat zaradi slabega vremena.

Za danes napovedujejo v Savojskih Alpah sonce in tudi jutri, ko je ob 10.30 na sporedu še drugi smuk v sezoni, bodo imeli obdobja sonca in oblačnosti, a še brez padavin. Še najslabša napoved vremena, s snegom, je za nedeljo, ko naj bi dekleta vozila superveleslalom. Deveto mesto na včerajšnjem treningu smuka in zaostanek 1,59 sekunde za najhitrejšo, Američanko Breezy Johnson, je lepa napoved vrnitve med tekmovalke, ki se borijo za stopničke.

Maruša Ferk je bila na včerajšnjem treningu na 36. mestu, neposredno pred njo se je uvrstila Slovakinja Petra Vlhova. Treningov se ni udeležila Američanka Mikaela Shiffrin, ki se zaradi slabše forme po vrnitvi trenutno posveča izključno tehničnim disciplinam. Lani je bila konkurenčna tudi v hitrih disciplinah, kjer je že tudi zmagovala.

Moški so zbrani v Dolomitih. Slovita proga Saslong v Val Gardeni jim očitno ne ustreza, doslej so tam beležili povprečne rezultate. Izjema je le Rok Perko, ki je leta 2012 v smuku po Saslongu osvojil drugo mesto. Tudi zmagovalec prvega smuka v sezoni Martin Čater tam v karieri ni bil boljši kot 25. Čater je po zmagi nemudoma dobil prostor med prvo trideseterico, a je bil na obeh treningih zelo povprečen. Včeraj je za najhitrejšim, Norvežanom Kieldejem, zaostal za 2,87 sekunde, kar ga je pripeljalo na 46. mesto.

Tako kot na treningu v Val d'Iseru je šlo tudi v Val Gardeni zelo dobro Boštjanu Klinetu. Prvi preizkus je končal na sedmem mestu, z zaostankom manj kot sekunde za najhitrejšim. Včeraj je bil sicer občutno počasnejši. A za Klineta je bilo v preteklih letih, ko je bil naš najboljši smukač, značilno, da je bil na treningih precej bolj počasen kot na tekmah. Med štirimi Slovenci, ki so trenirali, je bil včeraj najhitrejši Klemen Kosi, na 27. mestu.

​Oba dneva se bo tekmovanje v Val Gardeni začelo ob 11.45. Danes je na sporedu superveleslalom, v soboto pa smuk.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta