Spet ta nesrečni zadnji skok ... Slovenija za las ob stopničke v Bischofshofnu

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
09.01.2022 07:50
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Lanišek ni preletel zelene črte - in stopničke so šle po zlu.

EPA

Druga moštvena tekma v tej sezoni, še drugič je zadnji skok Anžeta Laniška odnesel odmevnejši rezultat. Če je v začetku decembra v Visli najboljši Slovenec naskakoval zmago, a na koncu pristal na tretjem mestu in se kasneje opravičeval ekipi, celo noč premleval dogodke, čemur je sledil še padec forme, je tokrat v Bischofshofnu (s 13. mestom po sobotni posamični tekmi spet najboljši Slovenec) kot predzadnji skakal za potrditev slovenskega drugega mesta, a končal na četrtem.

Resnici na ljubo, zmanjkalo mu je tudi nekaj sreče; zmagovalci Avstrijci so bili neulovljivi, a za drugimi Japonci je Slovenija zaostala za 1,4 točke, za tretjimi Norvežani pa za 1,2 točke. Vprašanje je, kako si bo Lanišek "deja-vu" tokrat jemal k srcu, a očitati mu, da ni sposoben prenašati pritiska zadnjega tekmovalca, bi bilo preuranjeno. Kot zadnji skače, ker je najboljši v ekipi (in sedmi v svetovnem pokalu), a tokrat sta ga v zadnjem poskusu prehitela najbolj vroča tekmovalca ta hip; Japonec Rjoju Kobajaši je vodilni v svetovnem pokalu, Norvežan Marius Lindvik pa zmagovalec sobotne posamične tekme. Da je Lanišek ne nazadnje upravičil vlogo slovenskega "alfa orla", priča tudi podatek, da je na tekmi osvojil največ točk med reprezentančnimi kolegi.

Avstrijci so bili neulovljivi.

EPA

Prav vsi štirje pa so na tekmi prikazali po en dober in en slab skok. Lanišek slednjega v finalu, v prvi seriji pa Lovro Kos, Timi Zajc in Peter Prevc, ki pa je ob izjemni dolžini padel in tako avtomatsko izgubil več kot deset točk. "Ekipno tekmo smo poskakali kar dobro. Škoda za Petrov padec, v drugi seriji nam je ravno toliko zmanjkalo, a gremo z dvignjeno glavo naprej," je nekaj odgovornosti svojemu izkušenejšemu kolegu naprtil Lovro Kos.

Kljub vsemu je Slovenija dokazala, da se tudi v obdobju, ko noben njen skakalec ne skače povsem pri vrhu, ekipno lahko enakovredno kosa za mesta na odru za zmagovalce. Trener Robert Hrgota je zato Bischofshofen zapustil relativno zadovoljen: "Škoda. Igra desetink na koncu. To nam je vzelo skakalni oder. Skakali smo zelo dobro, nivo od sobote smo dvignili. Zelo luštne predstave fantov. Zmanjkalo je malo sreče, a s takimi skoki lahko mirno zapustimo Bischofshofen in se že veselimo Zakopan." Tudi tam bo naslednji vikend ob posamični še moštvena tekma, zadnja pred olimpijskimi igrami.

Proti njim lahko zdaj ob najboljšem skakalcu sezone Rjojuju Kobajašiju optimistično gledajo Avstrijci, ki so moštveno tekmo osvojili brez posebnih težav, pa tudi Norvežani, ki so se na posamični tekmi z Lindvikom in Halvorjem Egnerjem Granerudom veselili dvojne zmage. V škripcih so se znašli Nemci, ekipno šele šesti – zadnji med resnimi reprezentancami.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta