Smukači že na snegu

08.09.2021 07:00
Najboljši slovenski smučarji in smučarke tako kot lani tudi letos namesto v Argentini poletne priprave na novo sezono opravljajo v Evropi. Klemen Kosi na treninge še ni pripravljen
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Martin Čater je na prvem smuku sezone v Val d'Iseru slavil senzacionalno zmago, potem pa vidnejših uvrstitev ni bilo več. Foto: EPA
Guillaume Horcajuelo

Po koncu sezone so imeli najboljši slovenski smukači in superveleslalomisti nekaj premora. Od maja, junija in večji del julija so bile na sporedu kondicijske priprave, v zadnjih dneh najtoplejšega meseca pa so bili že na snegu. Prvi del poletnih snežnih priprav so avgusta opravili na ledeniku blizu prelaza Stelvio v Italiji, minuli konec tedna pa so odpotovali v Saas-Fee. Tam sta že v drugi polovici avgusta trenirali ženska in moška ekipa za tehnične discipline. Martin Čater, Miha Hrobat, Boštjan Kline in Nejc Naraločnik bodo v Švici ostali predvidoma do 15. septembra, več poudarka pa bodo namenili tehničnim disciplinam, predvsem veleslalomu. Vodstvo reprezentanc se je odločilo, da se tako kot lani odpove potovanju v Argentino in poletne priprave opravi na evropskih ledenikih. Za razliko od nekaterih avstrijskih ledenikov nad Saas-Feejem v minulem tednu ni snežilo.

Mariborčan Klemen Kosi, ki si je lani decembra hudo poškodoval koleno na uradnem treningu smuka pred tekmo svetovnega pokala v Bormiu, še ni povsem pripravljen na snežne treninge. Pred dobrim mesecem je v pogovoru za Večer dejal, da so zdravniki rekli, da bi že lahko šel na sneg, kar zadeva samo poškodbo, vendar telo še ni pripravljeno na zahtevne treninge. Ko bo, se bo pridružil A-ekipi za hitre discipline, s katero občasno trenira tudi nadebudni Branikovec iz Kotelj na Koroškem, 18-letni Rok Ažnoh.

Odgovorni trener za hitre discipline Gregor Koštomaj, ki je smukače prevzel pred minulo sezono, je zadovoljen z njihovo motivacijo in zagnanostjo, pred olimpijsko sezono po njegovih besedah dobro delajo. Če bi šli vsi v Argentino, bi se smukači lahko primerjali tudi s tehničarjema, enim najboljših veleslalomistov zadnjih sezon Žanom Kranjcem in slalomistom Štefanom Hadalinom. Ker se njihovi treningi ne bodo pokrivali, se bodo smukači poskušali primerjati z drugimi ekipami. Če tekme v Severni Ameriki zaradi korone ne bodo odpovedane, bodo okoli 10. novembra odšli v Copper Mountain na dober trening. Konec novembra, ko je tam na sporedu prvi superveleslalom sezone, že morajo biti maksimalno pripravljeni na ameriško turnejo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta