Šef skakalcev: Zupančiču vrata bolj "zaškrnjena" kot odprta

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
28.03.2022 10:00

Nezadovoljstvo trenerja skakalk očitno ne bo uslišano, vodja panoge pri SZS Gorazd Pogorelčnik želi zaščititi sistem

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zoran Zupančič 
Matevž Peršin

Planica je bila le češnjica na torti celotne sezone," je po koncu finala v Planici dejal vodja panoge pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS) Gorazd Pogorelčnik: "Sploh glede na to, da so dekleta že na uvodu sezone takoj stopila na zmagovalni oder, fantje so se jim sicer malo kasneje pridružili s top rezultati v Kuusamu, kjer je Anže Lanišek zmagal. Seveda pa je treba tu omeniti predvsem štiri kolajne z olimpijskih iger ter dve na svetovnem prvenstvu v poletih. Sezone ne moremo oceniti drugače kot za zelo zelo uspešno. Ne samo po rezultatski, tudi po organizacijski plati."

Prav zaradi vseh uspehov se Pogorelčnik zaveda: "Na nas je velika odgovornost, kako nadgraditi sistem, ki je že zdaj na precej visoki ravni. Z ožjo trenersko ekipo se bomo morali kar nekajkrat usesti in preveriti, kaj je bilo resnično dobro narejeno, kaj ohranjati in kakšno podrobnost spremeniti oziroma nadgraditi, da bodo lahko tekmovalci in tekmovalke dosežke te rekordne sezone ponovili ali celo še nadgradili."

Se pa očitno obeta ena velika sprememba - menjava trenerja v ženski reprezentanci, kjer je Zoran Zupančič odstopil, a pustil vrata še malo priprta. "Bolj so 'zaškrnjena' kot odprta. Dejstvo je, da je Zoran najuspešnejši trener v zgodovini ženskih smučarskih skokov, tega mu ne more oporekati nihče. Po drugi strani pa je tudi dejstvo, da moramo mi na položajih zaščititi sistem in zaradi ene ekipe ne moremo podirati sistema v ozadju. Moramo gledati za danes, za jutri, za deset let naprej. Ne moremo gledati le na to, da bo ena ekipa danes dobro delovala, čez deset let pa ženskih smučarskih skokov pri nas ne bo," opozarja Pogorelčnik.

Pogorelčnik opozarja, da je treba gledati v prihodnost. 
Robert Balen

Obenem opozarja, da razume, kaj moti Zupančiča: "Zagotovo so finance del težave, vendar gre za skupek stvari, ki so se glavnemu trenerju Zoranu nabrale v zadnjem letu dni. Od nezadovoljstva z organizacijskega vidika SZS in mednarodne zveze FIS, do občutka, da so ženski skoki še vedno podcenjeni. Svetovni pokal v ženskih skokih se je začel s sezono 2011/12, moški skačejo več kot 150 let in imajo svetovni pokal od leta 1979. V desetih letih so ženski skoki naredili takšen napredek, da si česa takega nismo niti predstavljali. Tudi po zaslugi uveljavljenih poti moških skokov, seveda." Tudi zato, da bodo slovenski ženski skoki ostali na visoki ravni, bo novi trener znan v treh tednih, preden se začnejo priprave na novo sezono.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta