(REPORTAŽA) S čim nam bodo po mariborskem natakarju v Söldnu postregli alpski smučarji?

22.10.2021 09:00
Na avstrijskem Tirolskem so začeli odštevati ure do uvoda v novo smučarsko sezono tekmovanja za svetovni pokal. Slovenci so v nizkem startu, prejšnje dni so pilili formo na prizorišču in v okolici
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žan Kranjec in Meta Hrovat, prva aduta slovenske smučarske odprave na uvodu sezone v svetovnem pokalu. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Sölden, kraj v dolini Ötztal na Tirolskem, je bil že v pričakovanju. Po odlični poletni sezoni, ko so avgusta rušili turistične rekorde, so ljudje tukaj spet v pogonu. Še več, v soboto in nedeljo jih čaka prvi vrhunec, ko se z organizacijo uvodnih dveh veleslalomov v sezoni svetovnega pokala predstavijo svetu. Restavracijo Gusto ob osrednji vaški ulici, kamor sva se zatekla vaša poročevalca s prizorišča, so znova odprli pred dvema dnevoma in pijačo nama je postregel rojak; Mariborčan že osmo leto tukaj streže in si služi kruh: "Zimska sezona, ki se pravkar pričenja, traja vse do maja. Ni da ni. Vmes si vzamem tudi nekaj časa za smučanje. Saj imamo smučišča tudi v našem Mariboru, tam sem začel smučati. A tukaj sem smučanje spet vzljubil. Smučišča so res nekaj posebnega, od spomladanskega in jesenskega preizkušanja tehnike na ledenikih do zimske smučarije na nižje ležečih progah." Tako pripoveduje in vsi smo nekoliko ganjeni, kot je to običaj, ko se v tujini srečajo Štajerci ... A kljub vsemu ne pozabi preveriti najinih potrdil o cepljenju. "Red je tukaj treba spoštovati," se nekoliko tudi opraviči.

Spet z navijači

V naslednjih dneh bo v Söldnu spet težko najti prosto sobo. Tukaj se zbirajo najboljši alpski smučarji s svojimi ekipami. Ker je začetek sezone, je to priložnost za sestanke smučarskih funkcionarjev. Opremljevalci izkoriščajo priložnost za predstavitev novosti.

No, lani je bilo zaradi covida posebno leto in tudi letos še ne moremo trditi, da je vse tako, kot je bilo pred izbruhom virusa. Precej se je spremenilo - prejšnja leta razkošne predstavitve so zdaj okrnjene, nekaj jih niti ne bodo organizirali. A življenje se v smučarski Sölden vrača. Na osrednjem trgu so že postavili tribuno, na kateri bodo izvedli javno žrebanje startnih številk. Na hribu ob trgu so namestili plakate dosedanjih zmagovalcev uvodnih veleslalomov.

Andrej Petelinsek

Tudi Slovenci imamo tam svoj obraz - Tino Maze, ki je na ledeniku Rettenbach slavila trikrat. Lepi spomini na leta 2002, 2005 in 2012, ki še zmeraj čakajo na nadaljevanje. Tokrat imamo Slovenci v igri kar nekaj orožij. Že v soboto, ko bodo tekmovala dekleta, bo šlo na vse ali nič. Meta Hrovat, Andreja Slokar, Ana Bucik, Tina Robnik in Neja Dvornik. Vsaka ima svoje sanje, vse si želijo slave.

Minule dni so dekleta spet smučala na tem prizorišču. "Bilo je zanimivo, tudi težko, ko se je recimo spustila megla. Nekaj smo znova dodali, tekmo pa pričakujem mirna," je pred uradnim treningom na progi povedala Meta Hrovat.

Ana Bucik je počivala: "Mnoge ekipe so se odločile enako. Treba se je umiriti pred tekmo. Sem že toliko izkušena, da dobro vem, kako se je treba lotiti söldenske proge," presenečenj ne pričakuje Bucikova.

Še zadnji treningi

V hotel Neue Post, ki je tradicionalna baza slovenske smučarske reprezentance pred uvodnima veleslaloma, sta proti večeru prispela tudi naša fanta. Zadnja dva dni sta trenirala v Val Senalesu. "Resda je to smučišče od Söldna oddaljeno le nekaj kilometrov zračne linije, a je treba vse naokoli, iz Italije v Avstrijo. Najmanj dve uri vožnje z avtom," razkrije podrobnosti o poti Štefan Hadalin.

V Val Senalesu so bile v prejšnjih dneh zbrane številne smučarske ekipe v moški konkurenci. Tudi najboljše, denimo Norvežani, Francozi. In naša dva smučarja - poleg Hadalina še prvi veleslalomski adut Žan Kranjec. "Pripravljen sem na tekmo. Z novimi, daljšimi smučmi računam na boljše, hitrejše prehode s strmine na ravnino ... Vem, kaj moram narediti," razmišlja Kranjec.

Hadalin razkrije podrobnosti zadnjih treningov: "Prvi dan je bilo brutalno ledeno in je bilo težko trenirati. Potem so čez noč progo preorali in je bilo precej bolje. Sedaj naju čaka dan počitka. Zadnje tri tedne smo petnajst dni smučali in dan brez snega bo prišel prav. Dan za nabiranje kondicije in za pripravo na tekmo. V soboto bomo med žensko tekmo trenirali na ogrevalni progi in potem se bo v nedeljo sezona tudi za nas začela."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta