(POGOVOR) Nika Križnar: Zdaj vem, kako se je počutil Peter Prevc

Uroš Gramc
28.03.2021 19:06
V vetrovnem vrtincu, čustvenem in po dramatičnem finišu sezone je Slovenija v Rusiji prvič slavila najboljšo skakalko na svetu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa
REŠITE KVIZ! Preizkusite svoje znanje o smučarskih poletih v Planici

Če je bila že cela sezona turbulentna in nervozna, kaj naj sploh rečemo za zadnji konec tedna v Čajkovskem? A Nika Križnar je potrdila vrhunsko formo ter izjemno psihično stabilnost in osvojila najprestižnejšo nagrado za uspehe v celi zimi - veliki kristalni globus. S tem je postala prva slovenska skakalka z glavno nagrado, se je pa pridružila Primožu Peterki (osvojil je dva) in Petru Prevcu.

"Sanjala sem, da bi mi enkrat uspelo, celo sezono, vsa prejšnja leta. Vesela sem, da sem pridružila druščini dobitnikov kristalnih globusov. Zdaj vem, kako se je počutil Peter Prevc, ko ga je držal v roki. Mešani občutki, polni čustev in res je lepo," nam je dejala 21-letnica, za katero je sanjska sezona. V prejšnjih treh je vsakič le po enkrat stopila na najnižjo stopničko, v tej je dvakrat zmagala ter dodala še osem uvrstitev na oder za zmagovalke pa dve kolajni na svetovnih prvenstvih ... No, začelo se je z zmago v poletni seriji grand prix. "Takrat sem videla, da mi ne more uiti. Delala sem še močneje, treba je stopnjevati, nadgrajevati skoke. Čeprav poleti konkurenca ni bila popolna, sem bila odločna. Za trening sem izkoristila domače prizorišče, garala in si prislužila kristal še pozimi, kar je nekaj najboljšega, kar se ti lahko zgodi," je dejal mlada Gorenjka.

Globus je tudi trenerjev

Ob tem je bila zelo poslušna do trenerja Zorana Zupančiča. "Celo sezono sem ga zbrano poslušala. Nič ti ne sme uiti iz misli. Želje ti ne smejo izpuhteti, treba je biti trden in jih izpolniti. Vztrajala sem, čeprav mi na Ljubnem ni šlo. Z desetim mestom, česar bi lani bila zelo vesela, sem skakala najslabše, nato pa čez sezono spet prigarala nazaj na vrh," je opisala najtežje trenutke. Brez glavnega trenerja bi ji težje uspelo. "Vesela sem, da je na moji življenjski poti. Bil je moj prvi trener in potem v DPNC, ko sem prišla v srednjo šolo, in zdaj je spet. Celo kariero me spremlja in mi je všeč, da je tudi on dosegel ta globus, ni le moj, je tudi njegov," je hvaležna Križnarjeva, ki pa poudarja, da se Zupančič ne posveča le njej: "Hoče delati s celo ekipo in to mi je všeč. Ne dela razlik med nami."

Epa
Epa

So pa med njimi razlike, čeprav so vse zelo dobre in prijateljice. Po rezultatih, po zaslužkih, Žirovka je s 40 tisoč evri denarne nagrade s tekmovanj na vrhu v karavani, a le ona je od Slovenk skozi zimo preživljala živčno vojno. Z Japonko Saro Takanaši sta se izmenjevale v rumeni majici. Križnarjeva jo je v petek na malo skakalnici zadnjič predala Japonki, nato pa se je v boj vmešala še Avstrijka Marita Kramer ... Da pa se ne bi vse zožilo "le" na troboj, jo je zagodlo še vreme, v Rusiji je močno pihalo, sobotna ekipna tekma je bila prestavljena na nedeljo z le eno serijo. In za polovico skrajšana je bila tudi posamična tekma, v kateri je Križnarjevo s tretjim mestom zadržala nalet Kramerjeve, Takanašijeva pa je s sedmim zapravila priložnost, da bi osvojila še šesti kristalni globus. Reprezentančni kolegici je s šestim mestom pomagala Ema Klinec (Slovenke so bile v ekipni preizkušnji druge za Avstrijkami, tak vrstni red je bil tudi v pokalu narodov).

Zjutraj "zalimana", toda pripravljena

"Ni bilo lahko, na vsaki tekmi sem dala vse od sebe. Zadnja je bila zelo težka, zelo je pihalo, veter se je menjaval, krepil in sem vesela, da smo izpeljali vsaj eno serijo. Naredila sem dober skok, všeč mi je, da sem že prvega zagrabila. Uspelo mi je, še telemark sem poskusila," je žarela prva skakalka sezone. Ki je bila v petek bolj nervozna kot med zadnjo tekmo: "Ne vem, zakaj. Mogoče, ker sem bila v rumeni majici, ki prinaša dodatni pritisk. Zadnji skačeš, pričakuje se nekaj več ... Enostavno podlegla sem." No, ko je bilo najpomembneje, se je izšlo kot v sanjah. Za slavje se je ogrela v ekipni tekmi. "Bila je zelo zgodaj, za vas ob petih zjutraj (po lokalnem času v Rusiji tri ure kasneje, op.p.). Tudi sama sem bila še čisto 'zalimana'. Sem bila pa pripravljena. Dobro sem startala."

Epa
Žirovka je dosanjala kristal, ki ga na letalu ni želela pospraviti med prtljago. 
Epa

In uspešno zaključila. Zdaj slovensko junakinjo čakajo druge sorte skrbi. Nedeljsko noč so preživeli še v Rusiji. "Kovček me še čaka, da ga napolnim. Sicer ne vem, kako, ker imam en kup novih stvari. Ampak definitivno kristal ne bo šel med prtljago, ves čas ga bom imela ob sebi," je razlagala Križnarjeva, ki je komaj čakala, da bi videla in objela domače. Z njimi bo najbrž ostala dlje časa, na dopust se ne bo odpravila. "Glede na to, kaj se dogaja s covidom ... Kar lepo nazaj v šolo bom šla, ta je zdaj najpomembnejša. Za prvomajske praznike pa bi kam šla, ampak s to situacijo, če gre na slabše, bom ostala doma in si pogledala Slovenijo, ki je zelo lepa."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta