(POGOVOR) Andreja Slokar pred novo sezono: Zelo hitra, a tudi zelo počasna

22.10.2021 06:00
Konstantnost je to, kar si tačas želi 24-letna Primorka, odkritje lanske sezone, v kateri se je prebila iz povprečja
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andreja Slokar je eden od slovenskih adutov na uvodu sezone tekem za svetovni pokal v alpskem smučanju. Foto: Reuters
Leonhard Foeger

24-letna slovenska smučarka Andreja Slokar je odkritje lanske sezone. Izstrelila se je iz dolgoletnega povprečja, ki jo je med drugim oddaljilo od svetovne konkurence in tudi od slovenske smučarske reprezentance. Lani je tekmovala še za svojo dušo in za svoj denar; najprej na ravni evropskega pokala, zatem tudi v svetovnem. Vrhunec sezone je bil na svetovnem prvenstvu v Cortini d'Ampezzo, kjer je s petim mestom postavila najboljši rezultat ženske reprezentančne odprave. V evropski konkurenci je v lanski sezoni zasedla drugo mesto, v svetovnem pokalu je pristala na 46. mestu. V slalomu je že na robu elitne petnajsterice, v veleslalomu lahko računa na štartno številko okoli 30. Vse to ji omogoča konkurenčnost v obeh disciplinah, kjer bo letos nastopala. V Söldnu na otvoritveni preizkušnji bo letos tekmovala prvič. A na Tirolsko se ne odpravlja samo zato, da bi preverila dolgo ledeniško strmino in dva položnejša odseka.

Neprizanesljiva do sebe

"Sedaj, ko je za menoj uspešna lanska sezona, v kateri mi je uspel velik preboj, bi predvsem želela nadaljevati v tem slogu. Nikakor ne nameravam popustiti. Želela bi ostati zvesta sebi - pri meni v nobeni situaciji ni kalkuliranja. No, sedaj se moram predvsem umiriti, ker sem si na hrbet pred novo sezono naložila veliko breme. S takimi pritiski se slabo spoprijemam. Moj cilj je, da bo prvi tek dober in da bo dobra vožnja tudi v finalu. Lani mi to ni zmeraj uspevalo. Začetek pa bo tokrat zame res nekaj novega. Oktobra še nikoli doslej nisem tekmovala, vse moje sezone smučanja so se začenjale decembra. In doslej so bile prve tekme v evropskem pokalu nepomembne. Tam je bilo preizkušenj čez zimo na pretek. Sedaj bom na startu tekme v svetovnem pokalu, kjer imam že dobro izhodišče, ker imam ugodno startno številko. Smučam dobro, samo umiriti se moram in se spomniti, kaj je moja naloga. Takrat bo vse tako, kot mora biti," sezono napove Primorka.

Szs

Čeprav je ledeniško progo doslej preizkušala le na treningih, pa že ve, da bi tudi tam lahko vknjižila svoje adute. "Načeloma mi bolj ustrezajo težki tereni in tista dolga söldenska strmina sodi mednje. Dva dneva smo letos tam že trenirali in na najbolj zahtevnem delu je bilo kar v redu, bila sem hitra. A v vstopu v ravnino sem bila potem daleč najbolj počasna. Moj veleslalom moram še zelo izboljšati, kot moram izboljšati celotno smučanje," ostane kritična Slokarjeva, ki si v izjavah nikakor ne prizanaša. Raje pove kakšno krepko na svoj račun več, kot je treba: "To je zato, ker hočem vse naenkrat. No saj se zavedam, da je to nemogoče. Nedolgo nazaj sem se recimo prvič zavedla, kakšen preskok mi je uspel v lanski sezoni. Sem perfekcionistka, a kljub temu poskušam čim manj komplicirati."

Vsaka na svojem, trenirajo skupaj

Med premorom je Slokarjeva morala na operacijo kolena. Poseg naj bi bil manjši, izkazalo se je drugače. "Mesec dni po operaciji sem bila spet na snegu in zatem sem kar veliko smučala. Na operacijo sem šla z idejo, da je koleno treba očistiti in potem bo spet vse tako, kot je treba. No, ni bilo takoj tako," pravi Primorka, ki je posledice operacije že povsem sanirala.

Novost v letošnji sezoni bo njena vloga v reprezentanci. Del reprezentance je postala šele lani, po seriji odmevnih rezultatov. "Letos smo res imeli veliko skupnih treningov, čeprav se sama z ostalimi veliko ne obremenjujem. Tudi ko treniramo skupaj, ne gledam drugih deklet in se z njimi ne primerjam. Ko se odločim za take primerjave, mi hitro pade koncentracija. Hitro pozabim na to, kaj moram narediti sama. Preveč se koncentriram na druge. Ko jih gledam, se mi pa zdi, da so vse zelo dobre. Pri tem ni pomembno, ali so res hitre ali ne. Na teren pridem zmeraj nekoliko živčna in v takem stanju vse stvari okoli mene delujejo bolje, kot so v resnici. Moje smučanje je pri tem izvzeto, poveličujem pa vse druge. V resnici težko komentiram ostale, to niso realne ocene," razkrije Slokarjeva.

Reprezentanca se ne ustvarja samo na treningih. Ta kult nastaja tudi v prostem času, v hotelih, na potovanjih... V slovenski ženski smučarski reprezentanci, ki so jo letos znova združili, medtem ko so še lani dekleta bila vsaka v svoji ekipi, takega reprezentančnega življenja še zmeraj ne poznajo. "Treniramo skupaj, a sama imam še zmeraj svojo ekipo in reprezentanca je svoja ekipa. V apartmajih, v hotelih sem s svojimi člani ekipe, to se od lani ni spremenilo. Vsaka je na svojem, treniramo pa skupaj," razloži Slokarjeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta