Po smukaškem petku je jasno: Ilka je nazaj

Bojan Bauman
18.12.2020 18:55
Na prvem smuku sezone za dekleta se je s četrtim mestom izkazala Mariborčanka Ilka Štuhec. Fantje so vozili superveleslalom, kjer je pot vrnitve med najboljše nadaljeval Boštjan Kline
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ilka Štuhec se je s četrtim mestom v Val d'Iseru vrnila med najboljše. Foto: REUTERS
Eric Gaillard

Ilka Štuhec je spet med najboljšimi smukačicami sveta. Na prvem smuku sezone je zaostala le za Švicarko Corine Suter, Italijanko Sofio Goggia in Američanko Breezy Johnson, ki je Mariborčanko izrinila iz zmagovalnega odra. Štuhčeva je na prvem smuku v novi sezoni osvojila četrto mesto.

"Prvi smuk je za mano. Glede na to, kaj vse se je dogajalo na tekmi, sem zadovoljna. Nastop zagotovo ocenjujem kot dober, ker sem nadgradila trening. Popravila, kar je bilo za popraviti, in dirkala. Seveda znam to narediti še bolje, še imam rezerv in upam, da na današnjem drugem smuku to tudi pokažem," je prve misli po tekmi strnila Štuhčeva.

​Lahko tudi zmaga?

Potrdile so se njene napovedi o dobrih, uspešnih poletnih treningih, ob tem pa je znova suverena na tekmah. Včeraj smo jo na progi spremljali v tekmovalni smukaški drži in aktivna je ostala na celotni trasi zelo zahtevne proge v Val d'Iseru. "Dober rezultat vedno potrdi dobro delo športnika in celotne ekipe. Seveda bi si želel, da bi Ilka ostala na tretjem mestu. A četrto ravno tako potrjuje, da je tam, da spada med najboljše," je razplet pospremil njen trener Stefan Abplanalp. Napredek je opazil tudi v primerjavi z obema treningoma: "Na prvem treningu je imela težave na delu proge, kjer so imele težave tudi ostale. Že na drugem treningu je bilo bolje, na tekmi je naredila še velik korak naprej. Dokazala je, da lahko tekmuje, upamo, da kmalu pokaže tudi, da lahko spet zmaguje." Na progi se je z visoko štartno številko 52 izkazala tudi Maruša Ferk, ki je osvojila 28. mesto.

Proga je že prvi dan zahtevala visok davek - prva med petimi smukačicami, ki jim ni uspelo priti do cilja, je bila izkušena 31-letna Avstrijka Nicole Schmidhoffer. Pri hitrosti 115 kilometrov je v enem od zavojev v spodnjem delu proge grdo padla, prebila je zaščitne ograje in končala v bolnišnici. Tekma je bila tako že pri številki 11 dlje časa prekinjena. Na istem delu proge, kjer so postavljavci očitno zanemarili varnost tekmovalk, je v ograji končalo pet tekmovalk. Za jutrišnji drugi smuk sezone bo tekmovalna komisija imela še veliko dela.

Kline 19.

V Dolomitih pa so zbrani fantje, ki so včeraj v Val Gardeni tekmovali v superveleslalomu. Oči slovenskih smučarskih navdušencev so bile uprte v Martina Čatra, senzacionalnega zmagovalca uvodnega smuka v Val d'Iseru pred petimi dnevi, ki pa je bil tokrat bolj skromen in je za 30. mesto ujel le eno točko v svetovnem pokalu: ''Rezultat ni ravno dober, je kar velik zaostanek. Poskusil sem se boriti, a že na vrhu sem zgrešil linijo in potem ni bilo prave hitrosti, bil sem tudi pregrob.''

Drugi superveleslslom v sezoni je dobil Norvežan Aleksander Aamodt Kielde. Med Slovenci se je najbolje odrezal Boštjan Kline, ki je končal na 19. mestu: ''V bistvu sem in z vožnjo in z rezultatom kar zadovoljen. V zgornjem delu sem zelo dobro odpeljal, tudi občutek je bil dober. Potem sem se srednjega in spodnjega dela proge lotil taktično napačno, tako da sem izgubil nekaj časa in tudi višjo uvrstitev. So še rezerve, tako kot verjetno pri vseh.'' Nastopila sta še Klemen Kosi in Miha Hrobat, ki pa nista osvojila točk.

V Val d'Iseru bo jutri ob 10.30 še en smuk za dekleta, v nedeljo ob 11. uri je tam na sporedu še superveleslalom. Fantje bodo jutri ob 11.45 v Val Gardeni nastopili na smuku. V nedeljo je v bližnji Alta Badii na sporedu še veleslalom za moški svetovni pokal.

Rezultati smuka za dekleta: 1. Corinne Suter (Švica) 1.44,62, 2. Sofia Goggia (Italija) +0,11, 3. Breezy Johnson (ZDA) 0,20, 4. Ilka Štuhec 0,65, 5. Nina Ortlieb (Avstrija) 0,97... 28. Maruša Ferk 2,44.

Rezultati superveleslaloma za moške: 1. Aleksander Aamodt Kilde (Norveška) 1.26,29, 2. Mauro Caviezel (Švica) +0,12, 3. Kjetil Jansrud (Norveška) 0,21, 4. Matthias Mayer (Avstrija) 0,34, 5. Andreas Sander (Nemčija) 0,60... 19. Boštjan Kline 1,46, 30. Martin Čater 1,92, 38. Klemen Kosi 2,25, 45. Miha Hrobat 2,48.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta