Po seji Fis ni jasnih odgovorov; prihodnost Lisice še neznana

Bojan Bauman Bojan Bauman
07.04.2022 20:51

Že to, da predloga koledarja za alpince za naslednjo leto še ni, bi lahko bila dobra novica za Maribor

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odločitev o usodi Zlate lisice je bila včeraj na seji predsedstva Fis preložena.
Sašo Bizjak

Danes se je sestalo predsedstvo Mednarodne smučarske zveze, na katerem naj bi med drugim predstavili predlog alpskega programa tekem za svetovni pokal v naslednjem letu. Mariborski organizatorji tradicionalne tekme za Zlato lisico so ta zbor pričakovali z velikim zanimanjem in tudi z veliko mero negotovosti, saj je obstajala možnost, da bi kljub 58-letni tradiciji tekmo izgubili.

Usoda mariborske tekme tudi po tej seji ostaja negotova. Predsedstvo, katerega predstavnik je tudi Enzo Smrekar, predsednik Smučarske zveze Slovenije, se je na online seji seznanilo s predlogi koledarjev za večino panog - teke na smučeh, skoke, nordijsko kombinacijo, smučanje prostega sloga in deskanje. Kar zadeva alpsko smučanje in usodo Maribora, predsedstvo ni sprejelo odločitve. Predlog so poslali na dodatna usklajevanja v delovna telesa alpskih disciplin. Šele zatem bodo koledar poslali tehničnemu komiteju, ki ga v sprejem predlaga delegatom na letni skupščini. Tako je razbrati iz sporočila Fis, ki so ga sestavili po seji.

Andrej Petelinsek

Razplet je nekoliko presenetljiv. Člani delovnih teles so namreč precej na glas pojasnjevali, da so bili pri sestavljanju koledarjev za naslednjo sezono povsem odrezani od sistema odločanja. To pristojnost naj bi si uzurpiral novi predsednik mednarodne smučarske zveze Johan Eliasch s svojim ožjim štabom. Že lani je bilo pri sestavi koledarjev tekem za svetovni pokal precej zmede, saj so prireditelje potrjevali tri tedne pred prvo tekmo v Söldnu.

Slovenska prireditelja - Kranjska Gora in Pohorje - sta za pravkar končano sezono sicer bila potrjena. A novo vodstvo Fis je bilo takrat že sredi spora z mednarodno agencijo Infront, ki je dolga leta zagotavljala sponzorje za tekme. Mariborčanom so denimo priskrbeli 70 odstotkov vsega sponzorskega denarja. A ne tudi za letošnjo tekmo, ko so morali Mariborčani v zadnjem trenutku z novimi sponzorji zakrpati nastalo vrzel.

Dodatna težava je bilo zatem vreme na začetku januarja, ko je bila na sporedu Zlata lisica. Prireditelji snega na progi niso uspeli zagotoviti v zadostnih količinah in tekmo so na koncu prestavili v Kranjsko Goro. Mariborčani so v zadnjih desetih letih le dvakrat uspeli tekmo ohraniti na originalnem prizorišču na Pohorju. Vmes so začeli urejati nadomestno progo za tekmo višje na hribu, a ta januarja še ni bila nared. Slednjič se je zganilo vodstvo mariborske občine na čelu z županom Sašem Arsenovičem, ki je ob robu tekem za svetovni pokal v Planici organiziralo sestanek z generalnim sekretarjem Fis Michelom Vionom. Predstavili so mu ukrepe. Najbolj odmevna med njimi sta bili zamenjavi dveh odločevalcev - generalnega sekretarja Zlate lisice Srečka Vilarja in direktorja Marproma Bernarda Majheniča. Kot kaže, je vse to v kasnejšem roku za predstavitev koledarja prineslo vsaj delni rezultat - v prvih osnutkih koledarja Zlate lisice za naslednjo leto ni bilo med prireditelji tekem za svetovni pokal.

Odziva Enza Smrekarja na dogajanje na seji predsedstva nam do zaključka redakcije ni uspelo dobiti. Odzval naj bi se prek služb Smučarske zveze Slovenije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta