Planica 2022: Ko Eifflov stolp nima za burek

Zoran Mijatović Zoran Mijatović
27.03.2022 17:30

Najuspešnejšo sezono doslej v svetovnem pokalu so Slovenci zaključili vsak s svojo lovoriko, osebnim rekordom ali dosežkom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Najprej si bom privoščil pivo," si je oddahnil Timi Zajc. "Jaz sem si pa že nekaj," je dodal trener Robert Hrgota in iz žepa potegnil stekleničko žganja: "Cene mi jo je dal. Ne vem, kaj je, ampak peče." Bilo je hruškovo žganje, nas je kasneje podučil Cene Prevc: "To je iz zakladnice mojega dedija. Lahko bi prinesel tudi očetov brinovec."

Ja, čeprav so ujeli perfektno formo, je fantom odleglo, da je konec sezone. "Ko sem gledal razglasitev (piarovec Tomi Trbovc se je pohvalil z rekordnim časom dobrih 27 minut, op. p.), sem ugotavljal, da se je vse pravično razdelilo. Timi (osvojil Planico 7) je bil izjemen na letalnici, Jelar (dobitnik malega globusa za polete) je bil nagrajen za težke čase oktobra in novembra (močno ga je zdelal covid, op. p.), Avstrijci (zmaga v pokalu narodov) posamično niso bili močni, a kot ekipa so imeli zmeraj enega, dva, tri zelo visoko na tekmah. Rjoju Kobajaši (zmagovalec svetovnega pokala) pa je bil celo sezono zdoma, šele zdaj po pol leta bo starše videl," je analiziral Peter Prevc, edini tekmovalec v Planici, ki je vse tri dni stal na odru za zmagovalce.

Še jeseni je imel hude težave zaradi covida, danes je Žiga Jelar lastnik malega globusa za najboljšega letalca sezone.
Robert Balen

Posteljo ven, pokale noter

Ob številnih uspehih, predvsem petkovi četverni zmagi in sobotni zmagi na ekipni tekmi, je kar težko izpostaviti posameznega junaka v vrstah orlov. A malce vendarle izstopa Žiga Jelar, ki je v začetku sezone zaradi bolezni močno shujšal, za las ostal brez mesta v olimpijski ekipi, podobno izostal tudi iz zlate ekipe na SP v poletih v Vikersundu, se prejšnji konec tedna v Oberstdorfu zavihtel na drugo mesto, v petek doživel premierno zmago in v nedeljo le še potrdil mali kristalni globus za najboljšega letalca. "To je bilo nekaj najlepšega, kar sem videl v življenju. A lahko rečem, da Eifflov stolp nima za burek?" se je veselil v soboto pred 20.000 gledalci. In dodal: "Resda ponoči nisem mogel spati, ker mi je prišel nekdo igrat s trobento pod okno, a to je čar Planice." V nedeljo je dobil dodaten, kristalni razlog za veselje: "Nekje bom že našel prostor zanj. Če bom tako nadaljeval, mi je vseeno, tudi če posteljo ven odnesem."

Tudi tisti slovenski skakalci, ki so navidezno odhajali praznih rok, so dosegali mejnike. Resda svoje; z 244,5 metra je osebni rekord vpisal Anže Lanišek, z 246 metri Cene Prevc. Toliko je kot predskakalec minuli podaljšani konec tedna skočil tudi Ernest Prišlič, pri 249,5 metra, poletu letošnje Planice, pa je Anže Semenič podrsal z roko in zadnjico. "Svoj rekord sem dobil že v Vikersundu, a tam sem pristal na črti. Tokrat sem šel čez, kar je bilo svojevrstno doživetje. Ko vidiš črtice na 250, 255 m, te mika še malo dlje, a tudi s tem moram biti zadovoljen," se je po mejniku razgovoril Anže Lanišek. Na svojevrsten način pa je svoj dosežek pokomentiral Cene Prevc: "Trener mi je rekel: 'Dobro jutro!' Končno sem se zbudil po 14-dnevnem spancu. Ma kakšne olimpijske igre ali rekorden vikend v Vikersundu, to je dan življenja!"

Robert Balen

Na polje in med knjige

A ni bil popoln le dan, to je bila najboljša sezona slovenske reprezentance, ki je za premierno zmago v pokalu narodov oziroma za Avstrijci zaostala le za 47 točk. Podčrtal jo je Hrgota: "Super! Razen kiksa na novoletni turneji, ko smo si dovolili, da nas zunanji dejavniki vržejo iz tira (pritožba na Slatnarjeve vezi, op. p.), zelo lepa sezona. Morda je manjkala le pika na i, individualna medalja na olimpijskih igrah, ko je bil Peter za pol točke četrti. Na SP v Vikersundu se nam je zelo lepo izšlo. Z nekaj več lepšimi doskoki bi imeli dve zlati medalji (Zajc je bil srebrn, op. p.). Sanjska Planica, drugi v pokalu narodov. Lep zaključek, lepa sezona." Kot je dodal, so rezerve le še v konstantnosti, kar bo skušal nadgraditi za naslednjo sezono: "Če želiš biti na koncu med prvimi tremi v svetovnem pokalu, moraš biti celo sezono na vrhu. Videli smo pri Geigerju in Kobajašiju, kako minimalna odstopanja sta imela. Mi smo resda imeli šest fantov med 20, tri med deset. Je pa še šest fantov boljših. Treba je pogledati, zakaj je bilo tako."

Cene Prevc in Anže Lanišek sta se veselila osebnih rekordov - 246 oziroma 244,5 metra. 
Robert Balen

In medtem ko bodo trenerji analizirali, fante čaka počitek. Medtem ko se bo Peter Prevc po 40 dneh zdoma bolj kot ne ukvarjal z dojenčkom, bosta denimo Anže Lanišek in Žiga Jelar spet letela - na Tenerife. "Sem pa kar močno izmozgan. V zadnjih tednih sem veliko potoval - Amerika, Norveška, Finska ... Za moje telo je to še utrujajoče," priznava Jelar, ki ga čaka še nekaj študijskih obveznosti: "Najprej moram oddati še tiste seminarske naloge, ki sem jih obljubljal pred Planico, pa jih še nisem. Zaključujem tretji letnik na fakulteti. Tudi dispozicijo za diplomsko nalogo bi moral spisati, pa je še nisem." V podobnih škripcih je Cene Prevc: "Tudi jaz imam enega črva zadaj, študij mi že celo zimo stoji. A najprej si bom dovolil delati nič." No, pri Jelarju bodo tudi prvi dnevi pestri: "Verjetno bom pomagal še očetu na polju, gojimo namreč aronijo. Če že niso vsega oddelali." Hja, pri skakalcih to, kam bo neslo v zraku, še zdaleč ni edina skrb. Pa čeprav se ne služi slabo. Timi Zajc in Anže Lanišek sta sezono končala z dodatnimi 125.000 evri v žepu, Cene Prevc s 85.000.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta