Nika Križnar, najboljša skakalka zime: Z rumeno majico so se mi izpolnile sanje. Včasih se očitno uresničijo

Zoran Mijatović
18.02.2021 16:45
Gorenjka je v Romuniji z zmago prevzela rumeno majico vodilne v skupnem seštevku svetovnega pokala
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jure Makovec/szs

Če že svetovni prvenstvi v biatlonu in alpskem smučanju te dni ne prinašata medalj in posebnega veselja med slovenske navijače, bo očitno v naslednjih dveh tednih (med 23. februarjem in 7. marcem) na nordijskem svetovnem prvenstvu v Oberstdorfu povsem drugače. Tudi, če damo odlični tekačici Anamarijo Lampič in Evo Urevc ter nič manj nevarne skakalce na čelu z Anžetom Laniškom in Borom Pavlovčičem na stran. Ženski skoki so trenutno slovenski zimskošportni artikel številka ena. Naša država je že en čas najboljša v pokalu narodov, za kar je predvsem zaslužna novopečena nosilka rumene majice v svetovnem pokalu Nika Križnar.

Šele 20 let ima, a se je zdelo, da večno čakamo na njene zmage – v svetovnem pokalu je namreč debitirala pri malodane otroških 15. letih, v prejšnjih treh sezonah je vsakič po enkrat pristala na tretji stopnički, letos pa se ji je končno odprlo. To je nakazal že uvod v sezono, ko je v Ramsauu z drugim mestom dosegla uspeh kariere, v drugem avstrijskem zimskošportnem središču Hinzenbachu je pred dvema tednoma ob dveh drugih mestih prišla še do prve zmage, tokrat v romunskem Rašnovu, kjer je leta 2018 prvič stala na odru za zmagovalke, pa do novega zmagoslavja in prvega mesta v skupnem seštevku svetovnega pokala. Konkurenca sicer ni bila popolna – dotlej vodilna v skupnem seštevku Avstrijka Marita Kramer ni smela nastopiti, ker njen test na koronavirus ni pokazal jasnega rezultata, najboljša Nemka Katharina Althaus (in njena rojakina Carina Vogt) pa je ostala doma in se pripravlja na domače svetovno prvenstvo.

Križnarjeva je ostala brez besed in le uživala v trenutku. 
Epa

A slednji na zadnji postojanki v Hinzenbachu tako ali tako nista posegali po najvišjih mestih, Križnarjeva pa je že pred deveto tekmo sezone nakazala, da jo zanima le vrh. Najboljša je bila že v kvalifikacijah, prav tako v prvi seriji, skok druge serije, sicer četrti najboljši, pa je bil dovolj dober, da je zdržal napade iz ozadja na koncu drugouvrščene Sare Takanaši in tretjeuvrščene Norvežanke Silje Opseth. Tekmovalka kluba iz Žirov je tako postala trenutno najboljša skakalka na svetu, obenem pa je kot znana borka za (vsaj delno) enakopraven zaslužek skakalk (v primerjavi s skakalci) utrdila vodilno mesto največje zaslužkarice letošnje sezone – v njen žep je iz naslova nagrad kanilo 17.200 evrov.

"Tako zelo sem vesela! Kljub zahtevnim razmeram sta mi uspela dobra skoka. Videla sem, da so imela nekatera dekleta težave. Z rumeno majico so se mi izpolnile sanje. Včasih se očitno uresničijo," je bila ob prvi izjavi za FIS navdušena zmagovalka iz Delnic v Poljanski dolini, ki živi na Mlaki pri Kranju. Ko je prišla v hotel, je še enkrat strnila vtise: "Za menoj je super dan. Rumena majica je le pika na i zmagi. Ostala sem brez besed. Le uživam lahko in se prepustim toku dogajanja. Če bom še naprej kazala takšne skoke, mi nič ne more uiti."

Uspeh reprezentančne kolegice je dopolnila Ema Klinec s petim mestom, Jerneja Brecl je bila deveta, Urša Bogataj 19., Katra Komar 27. Jutri ob 10.30 tekmovalke čaka še ena posamična tekma, v soboto pa bodo združile moči z moškimi in se pomerile na edini letošnji (in tretji v zgodovini) tekmi mešanih parov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta