Križnarjeva na svetovno prvenstvo v rumeni majici

(sta)
19.02.2021 19:25
Slovenska šampionka je tudi v Romuniji stopila na zmagovalni oder. Diskvalificirana Granerud in Eisenbichler.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Veselile so se v Rasnovu - Silje Opseth, Sara Takanaši in Nika Križnar. 
Epa

Japonka Sara Takanaši (239,2 točke) je na včerajšnji drugi tekmi smučarskih skakalk v romunskem Rasnovu prišla do jubilejne, 60. zmage v svetovnem pokalu. Druga je bila Norvežanka Silje Opseth (232,9), za njo pa sta se zvrstili najboljši Slovenki. Četrtkova zmagovalka Nika Križnar (228,6) je zasedla tretje mesto, Ema Klinec (224,3) pa četrto. Križnarjeva je tako še devetič stopila na zmagovalni oder, nanj se je povzpela s petega mesta po prvi seriji. Njen uspeh obenem pomeni, da je pred bližnjim svetovnim prvenstvom v Oberstdorfu obdržala rumeno majico vodilne v svetovnem pokalu. A zdaj ima Križnarjeva po generalki za SP le pet točk naskoka pred štirikratno skupno zmagovalko svetovnega pokala Takanašijevo, ki je to sezono zmagala trikrat.

"Za mano je še en super dan. Sicer sem bolj zadovoljna rezultatsko kot pa s samimi skoki. Skoki so bili malce bolj napeti, živčni, nisem skakala sproščeno. Poleg tega sem imela malo manj sreče z vetrom, a kljub temu se je dalo skočiti in pokazati, da še sodim zraven, da lahko obdržim rumeno majico. Upam, da bom nadaljevala v tem slogu," je dejala Križnarjeva po novih stopničkah. Slovenski uspeh je dopolnila Klinčeva, tretja po polovici tekme, ki je na koncu zasedla četrto mesto, Jerneja Brecl (202,6 točke) je v finalu napredovala na 12. mesto, Špela Rogelj (193,7) je bila 19., Urša Bogataj (192,6) 20., Katra Komar (180,6) pa 27.

Obilo smole pa je imela do Rasnova vodilna skakalka svetovnega pokala, Avstrijka Marita Kramer. Pred odhodom v Romunijo je bil njen koronski test neveljaven, nato izvidi testa v Romuniji niso bili pravočasni, da bi lahko nastopila na prvi tekmi.

Nato je bil njen izvid pozitiven, vendar je opravila še en antigenski test, bil je negativen, nov test PCR pa prav tako.

Potem ko se je že zdelo, da bo Norvežan Halvor Egner Granerud na istem prizorišču z 12. zmago v sezoni osvojil veliki kristalni globus, je sledila diskvalifikacija letos najboljšega skakalca. S tem je zmaga pripadla Rjojuju Kobajašiju (257,9), drugo mesto je zasedel Poljak Kamil Stoch (256,3), tretji pa je bil Nemec Karl Geiger (255,7). Najboljši Slovenec je bil Žiga Jelar (237,2) na 16. mestu. Granerud bi sicer imel po diskvalifikaciji Nemca Markusa Eisenbichlerja v drugi seriji dovolj prednosti pred zadnjimi šestimi predvidenimi tekmami svetovnega pokala, da bi osvojil veliki kristalni globus. A nato so kontrolorji diskvalificirali tudi Norvežana in s tem prestavili odločitev o skupnem zmagovalcu na marčevske tekme. (sta)

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta