Kot da se vračamo v sredino 70. let, ko se je Zlata lisica trikrat zapored selila, prireditelji šokirani, kako blizu so bili izvedbi na Pohorju

Uroš Gramc
08.01.2021 20:45
Prireditelji Zlate lisice so šokirani, kako blizu so bili izvedbi na Pohorju in kako narobe se je vreme odvilo v zadnjih dveh tednih, da so se primorani seliti v Kranjsko Goro.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Snega je na Snežnem stadionu dovolj le za zimsko kuliso. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Kot da se vračamo v sredino 70. let, ko se je Zlata lisica trikrat zapored selila - takrat v Bad Gastein, na Jahorino in v Kranjsko Goro. No, od takrat v tujino ni več šla, bo pa to že deveto gostovanje najboljših alpskih smučark sveta na Gorenjskem, tretje v zadnjih štirih letih. Prireditelji iz ASK Branik so zelo razočarani, saj takšnega nagajanja narave niso pričakovali. Deževje jim je v prazničnem tednu tik pred novim letom spralo velike količine snega, ta teden pa ni prinesel pričakovanih ohladitev in hrib nad Snežnim stadionom se je kopal v blatu. Snežni kontrolor Markus Mayr niti ni imel težkega dela, čeprav mu je menda bilo hudo pri srcu, ko je ob prihodu na Štajersko le pobral sopotnike in so jo skupaj mahnili do Podkorena, kjer pa je snega še preveč.

Pred desetimi dnevi je bilo vse prav

"Zelo smo razočarani, jaz in vsi moji sodelavci, od Dragšiča do Šmona in vseh drugih, ki so preživeli cele dneve na Pohorju. Nič jim ni bilo jasno. Imeli smo napoved, da bo ponoči minus tri, štiri, dejansko pa je bilo minus ena. Oblaki in sneženje so nas čisto zaprli. Ena stopinja nam je zmanjkala, da bi si v štirih nočeh pripravili zalogo za tri četrt proge. Tako pa nismo imeli šans," je o nemoči proti naravi povedal generalni sekretar tekmovanja Srečko Vilar. Marsikoga je odločitev o selitvi presenetila, 47. Zlata lisica se je zdela na varni strani. "Ja, ljudje se čudijo - kako, če pa ste ves čas govorili, da bo. Pred desetimi dnevi smo bili prepričani, končno imamo letos sneg, imamo vse, pa je prišlo pet dni dežja, ko nam je spodnji del proge odplaknilo. Ta teden pa se ugodna vremenska napoved ni uresničila."

Časa, da bi lahko še čakali na ohladitev, jim je žal zmanjkalo. Nezasnežena je ostala proga od Trikotne jase do cilja. "Malo belega je, ampak mi potrebujemo 40 centimetrov snega na 40 metrov širine v dolžini 700 metrov," je pojasnil Vilar kriterij mednarodne smučarske zveze Fis. Ker so se snežni topovi te dni izkazali za neuporabne, je po Mariboru zaokrožil predlog, da bi na progo sneg pripeljali s tovornjaki, kot v starih časih. "Tu pridemo do čiste matematike. Za to količino snega so cifre neverjetne, po izračunu bi potrebovali kar tisoč tovornjakov."

"Standarde je treba sprejeti"

Če kdaj, potem bi lahko letos, ko ni gledalcev in ne tribun ter vse druge spremljevalne infrastrukture, cilj prestavili na višjo lokacijo, na Trikotno jaso. "Žal tudi to ne bi bilo v skladu s Fisovimi pravili, po domače rečeno, proga bi bila prelahka. Ravnina mimo koče Luka je preveč položna. Svetovni pokal bazira na pravilih glede zavojev, razdalje med koli, naklona in drugih reči. Če bi forsirali zgornjo situacijo, bi relativno hitro izgubili tekmo v Mariboru. To lahko povem jasno in glasno, ker so nam tako povedali," je dejal Vilar. In dodal, da obstajajo pravila na vseh področjih: "Tekmovalci morajo sedem dni pred naslednjo tekmo vedeti, kam bodo šli, ne morejo čakati do srede, četrtka, da jim rečejo, ne greste v Maribor, greste v Švico. Standarde svetovnega pokala je pač treba sprejeti."

Markus Mayr (v sredini) je že lani tekmi odpeljal na Gorenjsko. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Zanimanje, da bi tekma odšla v tujino, je bilo menda veliko, saj Evropa ta čas težav s snegom nima. Niti Kranjska Gora, ki ima cilj na nadmorski višini sto metrov višje od veleslalomskega starta Maribora, jih nima. Podobne karakteristike ima zagrebško smučišče ... Toda Fisov snežni kontrolor Markus Mayr te dni ni brezbrižen. "Na žalost tokrat ni premalo snega, temveč preveč. Sneg je svež, z veliko zraka, mehek, odličen za smučanje, toda ne za tekmovanje. Enostavno ni dovolj trdo. Zato se moramo dogovoriti, kako bodo progo v naslednjih dneh glede na vremensko situacijo utrdili," je Avstrijec povedal ob obisku gorenjskega smučišča.

Pridni Kranjskogorčani

No, to so tudi storili, z glavnino aktivnosti bodo pričeli v ponedeljek. "Naredili smo detajlni načrt, celo po urah, kaj moramo narediti do njegovega prihoda v sredo. Zadeve niso enostavne, vendar so rešljive. Hvala bogu so žičničarji že štiri dni teptali progo, brez tega bi imeli velike težave. Na srečo se Kranjskogorčani že pripravljajo na Pokal Vitranc," je povedal Vilar. Marčevsko tekmovanje moških ima pri organizaciji podobne zahteve, zato so jim prišli prav tudi njihovi načrti s covid mehurčkom. Generalni sekretar je še zatrdil, da bo tekmovanje spet končalo v zelenih številkah. Zgodovina pa govori, da se na Gorenjskem lahko nadejamo slovenskih tekmovalnih uspehov. V Podkorenu sta zmagali Mateja Svet in Nataša Bokal, lani je za stopničke poskrbela Meta Hrovat, Tina Robnik si je privozila uspeh kariere ...

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta