(AVDIO) 35 let od zgodovinskega srebra in vzklikov "volimo Jureka više od bureka"

Miha Dajčman Miha Dajčman
14.02.2019 16:55

V dneh, ko v Sarajevu poteka Zimski olimpijski festival evropske mladine 2019, na katerem odlično nastopajo tudi mladi slovenski športniki, mineva 35 let od olimpijskih iger leta v Jugoslaviji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zimske olimpijske igre Sarajevo 1984. Veleslalom moški. 1. Max Julen, 2. Jure Franko, 3 Andreas Wenzel.
Danilo Cvetnic

"Volimo Jureka više od bureka" je slogan, ki je nastal po zgodovinskem 14. februarju 1984, ko je alpski smučar Jure Franko v Sarajevu osvojil prvo slovensko medaljo na zimskih olimpijskih igrah. V veleslalomu je bil na Bjelašnici po prvem teku na 4. mestu, v drugem pa je z odlično vožnjo razveselil domače navijače. 
Takrat se je svet za Jugoslavijo ustavil. Pričakovanja so bila velika, prvo jugoslovansko medaljo na zimskih olimpijskih igrah so ljudje, prikovani pred televizijske sprejemnike, pričakovali od Bojana Križaja ali Borisa Strela. Presenetil jih je danes 56-letni Primorec, ki je zaostal le za Švicarjem Maxem Julenom.
"Po prvi vožnji sem bil tako utrujen, da sem celo zaspal med obema tekoma za kakšnih 15 minut. Takrat se mi je vrnila moč, želja, volja za medaljo. Ostalo mi je le, da se skoncentriram in povsem napadam, kar mi je tudi uspelo," je pred kratkim v pogovoru za bosansko televizijo dejal Franko, ki je bil obremenjen predvsem pred prvo vožnjo, ko je dobro odpeljal prvi tek, pa bremena ni bilo več.
Val 202 je na spletu objavil avdio posnetek komentarja legendarnega radijskega reporterja Francija Pavšerja.
{soundcloud}https://soundcloud.com/val202/franci-pav-er-pospremi{/soundcloud}
Ob spominjanju na preteklost je Franko pred leti na Valu 202 dejal, da je šele pred kratkim od Branka Đurića izvedel, da si je slogan Volimo Jureka više od bureka izmislila humoristična skupina Top lista nadrealista. Franko je še povedal, da je za nagrado za srebrno kolajno prejel videorekorder, ki še vedno deluje, na prizorišču olimpijskih iger pa ga prepoznajo še danes, tako lahko kot legenda Sarajeva pogosto v glavnem mestu Bosne brezplačno je čevepčiče in burek.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta