Tiha bolezen, ki povzroča težave

Kaja Komar
10.12.2021 09:42
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ne pozabite na krvni tlak

Bolezen ledvic in sladkorna bolezen tipa 2 sta tesno povezani in sta si zelo podobni. Približno dve tretjini primerov bolezni je posledica sladkorne bolezni. Sprva je to tiha bolezen in večina nima simptomov, tudi ne težav, dokler bolezen ne doseže napredne faze. Prvi manj opazni znaki so urin, ki se zelo peni, pogosto (nočno) uriniranje in težave s krvnim tlakom, ki lahko poslabša delovanje ledvic. Krvne žile v ledvicah lahko poškoduje tudi sladkorna bolezen, kar sčasoma privede do kronične ledvične bolezni. Poškodovana ledvica ne more več učinkovito filtrirati kri, odpadne snovi v telesu se kopičijo in s tem tudi različne zdravstvene težave.

Znaki ledvične bolezni pri osebi s sladkorno boleznijo tipa 2:

  • Utrujenost
  • Srbečica
  • Izguba telesne teže in apetita
  • Zatekanje nog, stopal in gležnjev
  • Slabost z ali brez bruhanja

Pravočasno k nefrologu

Diagnozo lahko postavimo le s preiskavami krvi in urina za preverjanje vrednosti albumina, osebe s sladkorno boleznijo pa naj poskušajo same pri sebi prepoznati prve znake in se pravočasno posvetovati s strokovnjakom. Precej pogosto se zgodi, da nefrologi že pri prvem pregledu pri posameznikih, ki jim (pre)pozno odkrijejo sladkorno bolezen, ugotovijo razvite zaplete na ledvicah. Če se kronične ledvične bolezni ne zdravi, se bolezen lahko precej poslabša in vodi do odpovedi ledvic. Danes so na voljo številna zdravila za sladkorno bolezen, ki hkrati znižujejo sladkor v krvi in tudi krvni tlak ter tako preprečujejo okvare srca in ledvic. Če je ledvična funkcija že oslabljena, je treba redno preverjati še slabokrvnost, vsebnost kalcija in fosfata v krvi ter uravnavati prenizke vrednosti. Terapija za ledvično bolezen pa naj se  vedno prilagodi zdravljenju osnovne, torej sladkorne bolezni. Inzulin ledvicam ne povzroča težav, lahko pa jih peroralna zdravila, zato so bolj primerna tista zdravila, ki se ne izločajo preko ledvic.  

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?