Preveč čilija? S preprostim nasvetom se rešite pekočega občutka v ustih

Petra Logar Petra Logar
14.06.2019 06:18

Čili uporabljamo kot začimbo, je zelo zdrav, pa tudi pekoč. Preberite, kako lahko koristi našemu zdravju in kaj storiti, če nas preveč peče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čiliji so uporabni v kuhinji, pa tudi lepi na pogled.
Profimedia
Čili sorte Carolina Reaper je najbolj pekoč.
Profimedia

Čili je ostra začimba, prihaja iz roda paprik. Plodovi so lahko zeleni, rumeni ali rdeči, največkrat dolgi le nekaj centimetrov.
Pekočnost čilijev se meri v skovilih in se jih kategorizira po temu, koliko pečejo oziroma, koliko skovilov imajo. Paprika ima, na primer nič skovilov, najbolj pekoča pa vsebuje 2.200.000 skovilov.

Pekoča snov, kapsaicin

Čili ima pekoč okus zaradi naravnega alkaloida kapsiacina. Koliko ga določen čili vsebuje, je odvisno od sorte in vzgoje rastline. Če boste čili vzgajali na vročem soncu, bo vseboval več kapsiacina in bo bolj pekoč.
Ali je čili zdravilen, smo vprašali nutricistko Mojco Cepuš: Čili vsebuje vitamin A, C, kalij, prehransko vlaknino, vitamin B6…in drži, je precej zdravo živilo. Študija, ki je vključevala več kot 16.000 posameznikov v obdobju 18 let v Združenih državah Amerike, je pokazala, da so posamezniki, ki so uživali rdeče čilije, imeli manjše tveganje smrti iz različnih vzrokov v primerjavi s tistimi, ki niso jedli pekoče hrane. Moramo pa pri takšnih raziskavah vedeti, da vidimo samo povezavo, ne pa tudi vzročnosti med čilijem in dolgim življenjem.
Različne raziskave tudi kažejo, da morda niža krvni pritisk, sestavine v čiliji lahko blagodejno delujejo pri nekaterih oblikah raka, kot je pljučni ali rak na prsih. Vsekakor pomaga pri bolečinah v sklepih in mišicah, ugodno naj bi deloval tudi na nivo holesterola v telesu.

Če imate določene zdravstvene težave, se uživanje pekočih čilijev odsvetuje. To velja še zlasti za osebe, ki imajo težave s hemoroidi, saj se lahko stanje poslabša.
Poslabšajo se lahko razjede na želodcu, povečajo simptomi zgage, povzročijo lahko napad astme. Če vzdihnemo preveč čilijevega prahu, lahko povzroči opekline na koži,” je pojasnila Cepuševa.

Profimedia

Nasveti, ki odpravijo pekoč občutek

Če čilija niste vajeni, želite pa ga poskusiti, vas bo najbrž peklo še nekoliko bolj kot tiste, ki čili redno uživajo. Če bo pekoč občutek v ustih prehud, si lahko pomagate s kozarcem hladnega mleka, deluje pa tudi, če pojeste košček sira. Če imate pri roki jedilno olje, dajte v usta žličko jedilnega olja, žvrkljajte nekaj minut, nato pa izpljunite.
Pomagajo tudi med, limona, paradižnik in arašidovo maslo. Počasi v ustih žvečite ali topite katero od naštetih živil in pekoči občutek bo izginil.
Napako pa boste naredili, če boste popili vodo ali sok. Mnogi nagonsko posežejo po tekočini z upanjem, da bo ohladila ustno votlino in jezik, a ta ne bo pomagala.

Čili uživajte v zmernih količinah.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta