Ohranimo zdrave zobe do pozne starosti

A. Nana Rituper Rodež A. Nana Rituper Rodež
02.10.2019 06:03

Skrb za zobe in ustno votlino je potrebna v vseh starostnih obdobjih, ne le zaradi videza, ampak tudi zaradi splošnega zdravja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pri rednem umivanju zob, vsaj dvakrat dnevno, sta osnova ustrezni zobna ščetka in zobna pasta.
Profimedia

Lep zob je zdrav zob, zdravi zobje so lep nasmeh, ki daje človeku samozavest in odraža naše zadovoljstvo, pravi zobozdravnica Barbara Benko, zaposlena v Zdravstvenem domu Murska Sobota. Zdravo zobovje je tudi ključnega pomena za naše zdravje in splošno počutje, saj imajo bolezni zob in ustne votline dokazane vplive na sistemsko zdravje in potek bolezni. Svetovala nam je, kako skrbeti za zdravje zob in ustne votline, da bi ohranili zdrave zobe do pozne starosti.

Barbara Benko, zobozdravnica: "Vsako spremembo ali rano v ustih, ki se ne zaceli v dveh tednih po tem ko smo odstranili dejavnik draženja, mora pregledati zobozdravnik."
A. Nana Rituper Rodež

Vsakodnevna higiena in redni obiski zobozdravnika

Zavedati se moramo, pravi, da je vsak sam odgovoren za svoje zdravje in velikokrat so pomembni že manjši koraki, kot so vsakodnevna zobna in ustna higiena ter redni obiski pri zobozdravniku. Če k temu dodamo pravilno in uravnoteženo prehrano ter zdrav način življenja, veliko prispevamo k temu, da ohranimo zdrave zobe do pozne starosti. Zdravi zobje niso pomembni samo za žvečenje, zdrava usta omogočajo hranjenje, dihanje, pravilen govor. Gotovo pa so usta prav zato, ker so vedno v funkciji, izpostavljena številnim vplivom, dražljajem in tudi obolenjem.

Mnogi se bojijo obiska zobozdravnika in zato odlašajo z obiskom zobozdravniške ordinacije.
Sašo Bizjak

Ko zakrvavijo dlesni

V ustih se kopiči veliko bakterij, ki se lepijo na zobe in dlesni. Če jih vsak dan redno ne odstranjujemo, se nalagajo v mehkih zobnih oblogah in povzročijo vnetje dlesni. Velikokrat pacienti tega sploh ne opazijo in prezrejo prve in opozorilne znake. Krvavitev iz dlesni je prvi znak vnetja. "Dokler je vnetje samo v dlesnih, lahko z zobozdravniško oskrbo in s pravilnim ščetkanjem stanje pozdravimo. Kadar pa se vnetje dlesni, ki ga imenujemo gingivitis, ne pozdravi, vnetje napreduje in zajame tkiva, ki držijo zob v čeljusti. Kost okrog zoba propada in zobje postanejo majavi," tako Benkova. Nezdravljena parodontalna bolezen pa vodi v izgubo zob in posledično vpliva na splošno zdravje človeka in lahko škodi celotnemu organizmu. Eden glavnih rizičnih dejavnikov za razvoj parodontalne bolezni je kajenje. Kadilci imajo slabše stanje obzobnih tkiv, dlesni pri njih pa so dovzetnejše za nastanek vnetja.

Ne odlašajte z obiskom zobozdravnika

Ustna votlina je pokazatelj sistemskega zdravja, saj se prvi znaki številnih bolezni kažejo s spremembami v ustih. To velja za infekcijska obolenja, sladkorno bolezen, obolenja ledvic, srčno popuščanje ali rak ustne votline, ki je najhujša bolezen, ki prizadene usta. Največja dejavnika tveganj za razvoj karcinoma sta kajenje in alkohol. Statistika kaže, da najpogosteje za rakom ustne votline zbolijo moški, starejši od 50 let, z neurejenimi zobmi in slabimi življenjskimi navadami. "Če se bolezen odkrije zgodaj, so rezultati zdravljenja dobri, zato je pomembno, da smo tako zobozdravniki kot pacienti pozorni na spremembe na ustnicah, dlesni, sluznici in na jeziku. Vsako spremembo ali rano v ustih, ki se ne zaceli v dveh tednih po tem, ko smo odstranili dejavnik draženja, mora pregledati zobozdravnik."

Starejši ljudje so se v otroštvu velikokrat naučili nepravilno umivati svoje zobe, zato mnogi še danes ponavljajo naučene napake.
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta