Obravnava bolnikov s sladkorno boleznijo v času epidemije COVID-19

Urška Kšela
17.11.2021 10:33

Epidemija koronavirusne bolezni 19 je pred nas postavila velike strokovne pa tudi organizacijske in psihološke izzive.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Medicinsko osebje Klinike za interno medicino v UKC Maribor, tako zdravniki internisti kot diplomirane in srednje medicinske sestre, smo se zelo zgodaj ob izbruhu epidemije začeli vključevati v obravnavo bolnikov, okuženih s SARS-CoV-2. Ob tem smo bili seveda še vedno odgovorni za bolnišnično zdravljenje akutnih nekovidnih bolnikov, ki so bili sprejeti na različne oddelke interne medicine, kot tudi za redno ambulantno obravnavo kroničnih bolnikov. Za delo na manjših oddelkih, kjer so prerazporeditve medicinskega kadra na kovidna delovišča pomenile pomemben kadrovski primanjkljaj, je bilo to velik izziv. Bili smo dodatno obremenjeni, ob tem pa čisto človeško zaskrbljeni tako za bolnike kot tudi nas osebno in naše najbližje. 

dr. Urška Kšela

Andrej Petelinsek

Telemedicinsko delo z ljudmi s sladkorno boleznijo

V času pred cepljenjem je delo v bolnišnici v času epidemije zahtevalo visok davek.

Kot diabetološki tim smo zavezani ljudem s sladkorno boleznijo nuditi najustreznejšo strokovno, diagnostično in terapevtsko obravnavo. Ob tem smo tudi edukatorji, motivatorji, bolnikom se trudimo nuditi zelo potrebno psihološko oporo. 

V času epidemije smo bili zaradi kadrovskih, prostorskih in zdravstvenih omejitev postavljeni pred težke odločitve. Že hitro po razglasitvi epidemije in popolni zapori družbe smo dojeli, da nas naši bolniki kljub vsem omejitvam potrebujejo. Preusmerili smo se na telemedicino, ki je lahko za določene razmere učinkovit način obravnave, nikakor pa ne more nadomestiti osebnega stika. Vse naročene bolnike smo kontaktirali po telefonu, kar nam je omogočilo, da smo lahko ukrepali individualno. Tako smo prepoznali bolnike, ki so potrebovali dodatno diagnostično in terapevtsko ukrepanje. Bolniki so bili tako deležni ustreznega diagnostično-terapevtskega ukrepa, lahko samo predpisa dodatnega zdravila, lahko pa tudi celostne obravnave z edukacijo, uvajanjem novih tehnologij in naprednih načinov zdravljenja. To nam je omogočalo, da smo bolnike kljub omejitvam obravnavali po najsodobnejših smernicah.

Kovidna obravnava ni enakovredna osebnemu pregledu

Ljudje s sladkorno boleznijo so s takšnim načinom obravnave tudi v času epidemije v stiku z diabetologom in drugimi člani diabetološkega tima.

Zavedamo se, da obravnava ni enakovredna osebnemu pregledu v ambulantah, vendar večina bolnikov in njihovih svojcev razume nastale razmere in ceni naš trud, kot mi razumemo in spoštujemo pričakovanja in potrebe ljudi s sladkorno boleznijo.

Pred nami je še nekaj težkih mesecev spopadanja z epidemijo. Sebe in svoje najbližje lahko zaščitimo z ustreznimi ukrepi, v prvi vrsti s cepljenjem, ki ga priporočamo vsem osebam s sladkorno boleznijo. Zaupam v znanost, tehnologijo in napredek. Tako kot naši bolniki zaupajo nam, tako jaz zaupam znanstvenikom in strokovnjakom, ki so omogočili razvoj cepiv. Velika večina zaposlenih na našem oddelku je cepljenih, takoj ko je bilo mogoče, so se cepili tudi naši svojci. Z zadostno precepljenostjo ne bomo zaščitili pred boleznijo le sebe, s tem bomo učinkovito razbremenili zdravstveni sistem in omogočili ustrezno zdravstveno oskrbo vsem bolnikom, ki jih zdaj pod bremeni kovida zmoremo enakovredno obravnavati. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.