Izdelajte si sami naravno zaščito proti klopom

Petra Logar Petra Logar
23.05.2019 06:17

Pomladni in poletni meseci so idealni za sprehode po naravi, v gozdove nas bodo kmalu privabile zrele borovnice in ostali gozdi sadeži. V naravi pa na nas prežijo tudi klopi. Preberite, kako lahko sami izdelate naravno in ustrezno zaščito.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Četudi ste se pred klopi zaščitili, se po prihodu domov dobro preglejte.
Profimedia

Tako majhne živalce, pa tako nevarne. Klopi prenašajo bolezni, kar je danes vsem že dobro znano. Zato je prav, da se pred odhodom v naravo ustrezno zaščitimo. In če niste ljubitelj sredstev, ki vsebujejo kemikalije, povrhu vsega pa tudi stanejo, si lahko naravno zaščito pripravite sami.

Klopom in komarjem smrdijo eterična olja

Nekatera eterična olja s svojim vonjem, ki nam diši, odganjajo tako klope kot tudi komarje, pa tudi ostale insekte. Pomembno je, da je eterično olje kvalitetno, brez sintetičnih dodatkov. Takšno bo malce dražje, a bo zagotovo tudi učinkovalo.
»Klopom in komarjem smrdijo eterična olja limonske trave, sivke, geranije, mete, tudi evkalipt in čajevec,« pravi izdelovalka naravne kozmetike Irma Dolinar.
Če imate doma katero od naštetih eteričnih olj, si pred sprehodom po gozdu kanite nekaj kapljic na čevlje, hlačnice, rokave. Stekleničko lahko vzamete s seboj v naravo in čez čas ponovite.

Preden se odpravite v naravo, se ustrezno zaščitite pred klopi.
Profimedia

Naravno pršilo proti klopom

Lahko pa sami izdelate naravno pršilo proti klopom in ostalim insektom, ki vas bo ustrezno zaščitilo.
»V stekleničko z razpršilom, ki naj bo velika 100 ml, dajte 20 kapljic eteričnega olja limonske trave, 10 kapljic eteričnega olja geranije in 10 kapljic eteričnega olja sivke. Dodajte destilirano vodo ali hidrolat (npr. sivka, meta ...), dobro pretresite in se poškropite po obleki in v majhnih količinah tudi po koži. Pred uporabo pršilo vedno pretresite, da se olja pomešajo. Pripravek tudi prijetno diši in je uporaben tudi za mlajše,« svetuje Dolinarjeva.
Stekleničko nesite s seboj v naravo, v gozd in se pršite vsako uro. Naravna zaščita je učinkovita, ker pa ne vsebuje kemikalij, je potreben večkraten nanos.
Kljub temu pa se vedno, ko pridete domov, dobro preglejte in oprhajte, da odstranite morebitnega nepovabljenega gosta na koži.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta