FreeStyle Libre je sistem, ki sladkornim bolnikom olajša življenje – razkrivamo tudi, kako

Vsebino omogoča Abbott Vsebino omogoča Abbott
07.04.2022 12:08
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Življenje s kroničnimi boleznimi nekoč in danes se močno razlikuje, predvsem zaradi tehnoloških inovacij. Zaradi sodobnih tehnoloških rešitev je sladkorna bolezen, čeprav gre za kronično stanje, diagnoza, s katero lahko danes z rednim spremljanjem in učinkovitim zdravljenjem živijo bolniki enako kakovostno kot zdrave osebe. 

Naprava, ki pomeni življenje

Do nedavnega je bil običajen način lastnega spremljanja oziroma vsakodnevnega spremljanja ravni glukoze omejen izključno na prebadanje blazinic prstov in meritve s trakci. A tako se pridobi le trenutna vrednost glukoze, torej majhen del informacij, ki jih oboleli potrebujejo za učinkovito spremljanje sladkorne bolezni. Zahvaljujoč novim tehnologijam in vse večji razpoložljivosti naprav za neprekinjeno spremljanje glukoze, kot je sistem FreeStyle Libre, imajo sladkorni bolniki vedno dostop do vrednosti glukoze in hkrati vpogled v hitrost in smer njenega gibanja podnevi ter čas, preživet v ciljnem razponu. Ti dragoceni podatki so na voljo s preprostim in nebolečim skeniranjem senzorja v eni sekundi, bolnikom pa omogočajo lažje sprejemanje poučenih odločitev oziroma uskladitev zdravljenja z inzulinom z vsakodnevnimi dejavnostmi in prehrano ter večjo vlogo pri nadzoru bolezni in vplivu na rezultate zdravljenja.

Arhiv Naročnika

Prednosti spremljanja TIR-a

Popoln vpogled v vrednosti glukoze z napravo za neprekinjeno spremljanje se je pri spremljanju sladkorne bolezni izkazal kot učinkovitejši kot doslej običajno merjenje glikoziliranega hemoglobina (HbA1c), ki se je dolgo uporabljal kot glavni pokazatelj uspešnosti spremljanja sladkorne bolezni in tveganja kroničnih zapletov. Čeprav je pomemben, glikozilirani hemoglobin (HbA1c) kaže le povprečne vrednosti glukoze v zadnjih dveh do treh mesecih, torej ne omogoča vpogleda v to, kako vrednosti glukoze padajo in naraščajo čez dan, prav ta dnevna in večdnevna nihanja pa lahko privedejo do hipoglikemij ali hiperglikemij, povezanih z vrsto drugih zdravstvenih zapletov, kot so krvno-žilne bolezni.

Različni posamezniki z enako vrednostjo glikoziliranega hemoglobina (HbA1c) lahko ciljni razpon dosegajo izjemno različno dolgo. TIR nam kaže te razlike na način, ki ni razviden iz vrednosti glikoziliranega hemoglobina (HbA1c), ker z njegovo pomočjo dobimo le skupno povprečje. To je izredno pomembno, ker prav velika in pogosta variabilnost oziroma skoki glukoze vodijo k posledicam, ki jih povzroča sladkorna bolezen.

Arhiv Naročnika

Enostavno odčitavanje senzorja povečuje število odčitkov čez dan, pozitiven učinek uporabe sistema za neprekinjeno spremljanje glukoze na zmanjšanje glikoziliranega hemoglobina (HbA1c), pogostost in trajanje hipoglikemij ter podaljšanje časa, preživetega v ciljnem območju, pa je dokazan s številnimi opravljenimi raziskavami, s čimer je mogoče ublažiti, preložiti ali celo popolnoma preprečiti pojav večine zapletov, povezanih s sladkorno boleznijo. Čeprav gre za diagnozo, ki obolele spremlja vse življenje, jim redno lastno spremljanje in upoštevanje zdravnikovih navodil omogočata enako dolgo življenje, kot ga imajo osebe brez sladkorne bolezni.

FreeStyle Libre in z njim povezane blagovne znamke so registrirane blagovne znamke družbe Abbott. © 2021 Abbott. ADC-46194 1.0

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?