Zakaj so priljubljeni keksi prej škotski kot srbski? Ali poznate sladko Jaffino kraljestvo?

Nina Ambrož Nina Ambrož
18.02.2020 14:11

Zakaj so priljubljeni keksi s pomarančo in čokolado prej škotski kot srbski in kako nas pripeljejo do Turčije in Cipra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mobilna aplikacija Veš, kaj ješ pri vsebnosti sladkorja v keksih Jaffa zagori nevarno rdeče. 
Andrej Petelinsek

Znameniti okrogli piškoti se že desetletja zanesljivo držijo prestola popularnosti. V Veliki Britaniji so bili lani številka ena. Ko so anketirali več kot tisoč Britancev in jih spraševali, katere kekse imajo najraje, je bil v zadnjih letih pogosto zmagovalni rezultat Jaffa Cakes. Ti keksi ne kotirajo visoko le na Otoku. Cenjeni in dobro prodajani so tudi v Sloveniji. Izsledki raziskave agencije Valicon, ki je merila moč blagovnih znamk na območju nekdanje Jugoslavije, torej v Sloveniji, Hrvaški, Srbiji, Bosni in Hercegovini ter Severni Makedoniji, so pokazali, da je Jaffa med najmočnejšimi.

Pionirja s Škotskega nista registrirala znamke

Jaffa keksi izvorno niso srbski, kot napačno sklepajo mnogi Slovenci in jih avtomatično povezujejo s srbsko Crvenko, čeprav jih ta tovarna resda izdeluje. Piškote je leta 1927 prvo začelo peči škotsko podjetje McVitie & Price, ki je bilo ustanovljeno že leta 1830. Trislojne kekse so poimenovali po izraelskih pomarančah Jaffa (Jaffa je tudi stari primestni del Tel Aviva). Ker blagovne znamke niso registrirali, so identične ali modificirane slaščice z enakim ali podobnim imenom začeli delati še drugi slaščičarji in trgovci po svetu. Očitno so hudo donosni. Krožijo pa tudi recepti, kako jih narediti doma.

Davčna korist, ker niso keksi, ampak so tortice

Profimedia

Crvenko obvladuje srbski kralj papirja

Medtem ko od prodaje angleških keksov Jaffa ​profit torej štejejo Turki, če kupite srbske, denarna sled vodi do Cipra. A na začetku je bila Jugoslavija. Ko so Srbi pred več kot 90 leti odkrili škotske piškote, so se takoj navdušili. V Crvenki so zgradili tovarno in pognali stroje za pečenje. Jaffa keks je hitro postal vsejugoslovanski hit.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta