(VIDEO) Za bolj zdravo delo gasilcev na Brniku uredili center za dekontaminacijo

Gregor Grosman Gregor Grosman
09.10.2019 10:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Center je nastal kot odgovor na perečo problematiko rakavih obolenj, ki se pri gasilcih pojavljajo dvakrat pogosteje kot pri ostali populaciji, so zapisali pri Fraportu.
Tomo Jeseničnik

Na ljubljanskem letališču so nedavno pričeli uporabljati prvi center za celostno čiščenje in dekontaminacijo gasilske zaščitne opreme, ki so ga pri Fraportu Slovenija opisali kot enega najsodobnejših centrov na svetu, ki vključuje napredno tehnologijo dekontaminacije s tekočim CO2.
S pomočjo centra je mogoče učinkovito očistiti in dekontaminirati celotno zaščitno opremo gasilca, od gasilske zaščitne obleke, rokavic, podkape, škornjev, čelade in dihalnega aparata, med poskusnim obratovanjem pa so očistili več kot 1000 kosov opreme.
{facebookpost}https://www.facebook.com/FraportAviationAcademy/videos/2385495594861231/{/facebookpost}
Center je nastal kot odgovor na perečo problematiko rakavih obolenj, ki se pri gasilcih pojavljajo dvakrat pogosteje kot pri ostali populaciji, so pojasnili pri Fraportu, ki ima v upravljanju letališče Jožeta Pučnika Ljubljana. "Zaščitna oprema gasilca je pogosto močno izpostavljena raznolikim kombinacijam številnih nevarnih snovi, ki jih klasični načini pranja in čiščenja ne morejo učinkovito odstraniti. Nevarne snovi se kopičijo v membranah zaščitne obleke in se ob stiku s kožo prenašajo v telo," je povedal vodja projekta vzpostavitve centra Gorazd Štebe in dodal, da so številne raziskave neodvisnih inštitucij v Evropi in ZDA dokazale škodljiv vpliv snovi, ki jim je gasilec izpostavljen med intervencijami, in predstavljajo tveganje za njegovo zdravje. "Še pred nekaj leti ni bilo na voljo tehnologije, ki bi lahko popolnoma dekontaminirala opremo, brez da bi ob tem poškodovala njene mehanske in zaščitne lastnosti," ze zaključil Štebe.
Podjetje Electrolux Professional, ki velja po besedah prodajnega predstavnika za globalni trg Eugenia Filonija za pionirja na področju izdelave strojev za dekontaminacijo s tekočim CO2, že več kot desetletje razvija pralno tehnologijo za gasilsko opremo. "Tekoči CO2 zaradi svojih lastnosti izredno dobro raztaplja nečistoče. Z novimi postopki je mogoče učinkovito dekontaminirati, očistiti, dezinficirati in impregnirati tudi policijsko, vojaško in športno opremo," je dejal Filoni. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta